Tο ζήτημα των σεξουαλικών εγκλημάτων και της ξεδιάντροπης βίας εναντίον των γυναικών στο Μεξικό είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, η οποία έχει πάρει διαστάσεις και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από γυναικείες και ακτιβιστικές οργανώσεις.

Ads

Το παράδοξο στην υπόθεση όμως είναι η στρατηγική της κυβέρνησης να αυξάνει τη γραφειοκρατία και να δημιουργεί εντυπώσεις για να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα και ότι συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις της υπό το Διεθνές Δίκαιο στον τομέα αυτό, με σύμμαχο τη Δικαιοσύνη, η οποία «αρνείται» ή την καλύτερη περίπτωση καθυστερεί να καταδικάσει τα εγκλήματα αυτά.

Με το θέμα ασχολήθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ, όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση της Andrea Noel, γνωστή ως υπόθεση «Los Porkys», όπου τέσσερα νεαρά άτομα από την κοινωνική ελίτ της πολιτείας Veracruz (στο ανατολικό Μεξικό) κατηγορήθηκαν για το βιασμό ενός ανήλικου κοριτσιού.

Ο γόνος πλούσιας οικογένειας, ο 21χρονος Diego Cruz μαζί με άλλα τρία άτομα απήγαγαν και βίασαν μια συμμαθήτρια τους τον Ιανουάριο του 2015. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι μέλη διάσημων οικογενειών της πόλης και ο κατηγορούμενος είχε διαφύγει στην Ισπανία μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο.

Ads

Οι αρχές της Ισπανίας τον εξέδωσαν πίσω αλλά τελικά αθωώθηκε από το δικαστήριο της πόλης του. Η απόφαση του δικαστή González αναφέρει πως «αν και ο κατηγορούμενος έπιασε το στήθος της κοπέλας και την κακοποίησε με τα χέρια του, δεν το έκανε για κάποια σαρκική ανάγκη ή ευχαρίστηση και ως εκ τούτου δεν είναι ένοχος για βιασμό. Σκοπός του ήταν απλά να εξευτελίσει το θύμα».

Η απόφαση, σύμφωνα με το Guardian, έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στην τοπική κοινή γνώμη ενώ έχει ενισχύσει την πεποίθηση πως «οι έχοντες» είναι υπεράνω του νόμου στο Μεξικό.

Η περίπτωση «Los Porkys» είναι ενδεικτική της ανεξέλεγκτης ατιμωρησίας των ελίτ του Μεξικού.