Δικαστικά έγγραφα που ταυτοποιούν τους συνεργάτες του Jeffrey Epstein δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (3/1).

Ads

Όπως αναφέρει ο Guardian, στα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνονται ισχυρά ονόματα όπως του πρίγκιπα Andrew, του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Bill Clinton, του Michael jackson και του David Coperfield.

Τα αποσφραγισμένα αρχεία με τα ονόματα αυτών των συνεργατών περιέχονταν σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν ως μέρος της αγωγής της κατήγορου του Epstein, Virginia Giuffre, κατά της Ghislaine Maxwell, συνεργάτιδας του επιχειρηματία που τον βοηθούσε στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Πολλά από τα ονόματα είναι άτομα που είχαν αναγνωριστεί δημόσια ως συνεργάτες του Epstein πριν από αυτή την αποσφράγιση.

Ads

Η συμπερίληψη ενός ονόματος σε αυτή τη λίστα δεν σημαίνει ότι ο εν λόγω συνεργάτης έχει κατηγορηθεί για αδικοπραγία σε σχέση με τον Epstein. Μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν άτομα που αναφέρονται σε δικαστικές διαδικασίες.

Σε μια κατάθεση, η Maxwell φαίνεται να λέει ότι ο πρίγκιπας Andrew επισκέφτηκε το νησί του Epstein στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. Ο Epstein έχει κατηγορηθεί για κακοποίηση πολλών κοριτσιών σε αυτό το νησί.

«Ήσουν παρών στο νησί όταν το επισκέφτηκε ο πρίγκιπας Άντριου;» ρωτήθηκε η Maxwell.

Απάντησε καταφατικά και, όταν ρωτήθηκε πόσες φορές, είπε: «Μπορώ να θυμηθώ μόνο μία φορά». Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν κορίτσια στο νησί εκείνη την εποχή, η Maxwell επέμεινε: «Δεν υπήρχαν καθόλου κορίτσια στο νησί. Ούτε κορίτσια, ούτε γυναίκες, εκτός από το προσωπικό που εργάζεται στο σπίτι».

Ένα έγγραφο περιελάμβανε την κατάθεση που δόθηκε από την Johanna Sjoberg, την οποία η Maxwell φέρεται να προμηθεύτηκε με σκοπό να κάνει σεξουαλικές πράξεις με τον Epstein.

Ο Πάυλος Γλύξμπουργκ στην λίστα

Μεταξύ των ονομάτων αναφέρεται το όνομα του Παύλου Γλύξμπουργκ μαζί με τον τίτλο και την προσφώνηση που χρησιμοποιεί, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εταιρεία Ivory Capital Group LLC που ίδρυσε το 1998 και αμερικανικοί αριθμοί τηλεφώνου.

Επίσης αναφέρεται και το όνομα της Πριγκίπισσας Όλγας με την ένδειξη (Ελλάδα) και ένα τηλέφωνο των ΗΠΑ αλλά και το όνομα του Δημήτρη Γουλανδρή επίσης με την ένδειξη (Ελλάδα) και τρία τηλέφωνα, δύο ΗΠΑ και ένα ενδεχομένως Μπαγκλαντές.

Ο Clinton, ο Trump, ο Michael Jackson και ο David Coperfield

Η Sjoberg είπε στην κατάθεσή της ότι ο Epstein «είπε μια φορά ότι ο Clinton τα θέλει μικρά, αναφερόμενος στα κορίτσια».

Το 2019, ο εκπρόσωπος Τύπου του Clinton, Angel Ureña, διέψευσε τους ισχυρισμούς σχετικά με την εμπλοκή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ με τον Epstein και έγραψε σε μια δήλωση στο Twitter ότι «ο Πρόεδρος Clinton δεν γνωρίζει τίποτα για τα τρομερά εγκλήματα που παραδέχτηκε ο Jeffrey Epstein στη Φλόριντα πριν από μερικά χρόνια ή για αυτά με τα οποία είχε πρόσφατα κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη».

Τα αρχεία περιλαμβάνουν μαρτυρία από την Maxwell που επιβεβαιώνει ότι ο Clinton ταξίδευε συχνά στο ιδιωτικό τζετ του Epstein, αλλά δεν ήξερε πόσες φορές.

Η Sjoberg είπε επίσης ότι ο Michael Jackson βρισκόταν στην έπαυλη του Epstein στο Palm Beach και ότι γνώρισε τον διάσημο μάγο David Copperfield.

Ερωτηθείσα αν έκανε μασάζ στον Michael Jackson, η Sjoberg είπε: «Δεν το έκανα».

Όσο για τον Copperfield, η Sjoberg είπε ότι παρευρέθηκε σε δείπνο σε ένα από τα σπίτια του Epstein και «έκανε μερικά μαγικά κόλπα».

«Παρατηρήσατε τον David Copperfield να είναι φίλος του Jeffrey Epstein;» ρωτήθηκε εκείνη. Η Sjoberg απάντησε καταφατικά.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν αναφορές στην Johanna Sjoberg, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο πρίγκιπας Άντριου της έπιασε το στήθος ενώ καθόταν σε έναν καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Epstein στο Μανχάταν το 2001.

Ο Donald Trump, του οποίου η σχέση με τον Epstein έχει αναφερθεί ευρέως, αναφέρθηκε επίσης στα έγγραφα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατηγορείται για αδικήματα. Στην κατάθεση της Sjoberg, είπε ότι πήγαν σε ένα από τα καζίνο του Trump στο Atlantic City όταν μια καταιγίδα εμπόδισε το αεροπλάνο του Epstein να προσγειωθεί στη Νέα Υόρκη.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ισχυρισμοί της είναι «κατηγορηματικά αναληθή».

Σε μια κατάθεση, η οποία έχει ήδη αναφερθεί, η κ. Sjoberg ισχυρίστηκε ότι ο πρίγκιπας Άντριου έβαλε το χέρι του στο στήθος της για να φωτογραφηθεί με μια άλλη κατήγορο, τη Virginia Giuffre, και μια μαριονέτα που έγραφε «Πρίγκιπας Άντριου».

Το 2022, η βρετανική βασιλική οικογένεια πλήρωσε εκατομμύρια στην Virginia Giuffre για να διευθετήσει μια αγωγή που υπέβαλε ισχυριζόμενη ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών.

Ο πρίγκιπας Andrew είπε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ την Giuffre και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της.

Η Virginia Giuffre, η οποία έχει δηλώσει ότι ήταν θύμα sex trafficking από τον Jeffrey Epstein

Έπιπλέον, στα αποσφραγισμένα έγγραφα περιλαμβάνονται και άλλα ονόματα όπως του Woody Allen αλλά και του πράκτορα μοντέλων Jean-Luc Brunel, ο οποίος αυτοκτόνησε σε μια φυλακή του Παρισιού το 2022 ενώ περίμενε κατηγορίες για βιασμό.