Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται, αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, συνδέοντας κρατικές αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ με το Predator, την Intellexa και τον Ταλ Ντίλιαν.

Ads

Πριν από έξι χρόνια, η ισραηλινή κρατική αμυντική βιομηχανία Israel Aerospace Industries (IAI) ανακοίνωσε ότι επενδύει εκατομμύρια σε δύο πολλά υποσχόμενες ξένες εταιρείες, την Inpedio και τη Cytrox.

Σύμφωνα με τη Haaretz, Inpedio και Cytrox δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα από τους ίδιους Ισραηλινούς υπηκόους που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και στη συνέχεια στην πώληση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολύκροτου πολιτικού σκανδάλου στην Ελλάδα, «καθώς χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση των τηλεφώνων ενός δημοσιογράφου και ανώτερων πολιτικών – και εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ads

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Ιουνίου 2017, η IAI ανέφερε παρουσίασε την Inpedio και την Cytrox ως δύο ξεχωριστές εταιρείες. Για το προϊόν της Inpedio ανέφερε ότι «προστατεύει τις κυψελοειδείς συσκευές iOS και Android από εξελιγμένες επιθέσεις». Αντίστοιχα για τη Cytrox, ανέφερε ότι μπορεί να συλλέγει πληροφορίες «από τις τελικές συσκευές» – όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Η πρώτη υποτίθεται ότι θα προσέφερε αμυντικές υπηρεσίες, ερευνώντας πιθανά κενά ασφαλείας σε υπολογιστές και κινητές συσκευές για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις. Η δεύτερη θα προχωρούσε στην ανάπτυξη του Predator, ενός κατασκοπευτικού λογισμικού που εκμεταλλεύεται τα κενά στην κυβερνοάμυνα για να εισβάλει σε κινητές συσκευές.

Έγγραφα και πηγές που επικαλείται η Haaretz αναφέρουν ότι Inpedio και Cytrox δημιουργήθηκαν ως δίδυμες εταιρείες για να προσφέρουν στους δυνητικούς πελάτες τους ένα πλήρες φάσμα λύσεων στον κυβερνοχώρο – αμυντικές και επιθετικές.

Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενους στην Cytrox, οι εταιρείες αρχικά λειτουργούσαν από κοινού από τα ίδια γραφεία, ενώ εργαζόμενοι της Inpedio συμμετείχαν επίσης στην πρώιμη ανάπτυξη του Predator.

Η IAI πραγματοποίησε την επένδυση μέσω της θυγατρικής της Custodio PTE στη Σιγκαπούρη. Η διπλή επένδυση επρόκειτο να «επεκτείνει την Ε&Α της IAI στον κυβερνοχώρο και το παγκόσμιο αποτύπωμά της στον τομέα αυτό», όπως σημείωσε τότε το δελτίο τύπου της. Αλλά ενώ αργότερα πούλησε το μερίδιό της στην Cytrox, κράτησε την Inpedio – αν και η εταιρεία έχει σχεδόν κλείσει και τα εκατομμύρια που επενδύθηκαν έχουν χαθεί.

Δύο εταιρείες, ένα γραφείο

Η Haaretz εξέτασε εταιρικά έγγραφα από την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ που δείχνουν ότι οι ιδρυτές και οι διευθυντές των δύο εταιρειών ήταν οι ίδιοι Ισραηλινοί. Η Inpedio καταχωρήθηκε στην Ολλανδία το 2016 από δύο ιδρυτές: τους Ρότεμ Φάρκας (Rotem Farkash) και Άμπραχαμ Ρούμπινσταϊν (Abraham Rubinstein). Οι Φάρκας και Ρούμπινσταϊν ίδρυσαν το 2017 την Cytrox Holdings στην Ουγγαρία – όπου επένδυσε η Israel Aerospace Industries – και μια θυγατρική, την Cytrox Software, στη Βόρεια Μακεδονία.

Κατά την Haaretz, ο Φάρκας είναι ένας χάκερ που αργότερα έγινε επιχειρηματίας του κυβερνοχώρου και ανώτερο στέλεχος της Intellexa, μιας συμμαχίας εταιρειών ψηφιακής παρακολούθησης που ιδρύθηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα από τον πρώην διοικητή των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού Ταλ Ντίλιαν.

Ο Ρούμπινσταϊν, επιχειρηματίας τεχνολογίας, κατέληξε να μηνύσει τον Ντίλιαν για την απίσχναση των δικών του μετοχών στην Intellexa. Η διαμάχη αυτή έχει έκτοτε επιλυθεί. Το δελτίο τύπου της Israel Aerospace Industries τον Ιούνιο του 2017 δεν αποκάλυπτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά τα έγγραφα που είδε η Haaretz δείχνουν ότι αρχικά αγόρασε το 31% της Cytrox.

Η IAI είχε μάλιστα έναν διευθυντή στην εταιρεία. Μετά από ενάμιση χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου η επιθετική εταιρεία κυβερνοχώρου απέτυχε να απογειωθεί, η Israel Aerospace Industries  πούλησε το μερίδιό της σε εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων που ελέγχει την Intellexa. Δύο χρόνια αργότερα, η Intellexa του Ντίλιαν ολοκλήρωσε την εξαγορά της Cytrox.

«Το 2022, η κακή χρήση του Predator από τους πελάτες της Cytrox θα έριχνε τους νέους ιδιοκτήτες της στην καρδιά μιας καταιγίδας – μιας καταιγίδας που ακολούθησε τα ίχνη της υπόθεσης NSO για να προβάλει τις ισραηλινής ιδιοκτησίας εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού ως παγκόσμια απειλή», τονίζει η εφημερίδα.

Αν και η Israel Aerospace Industries πούλησε τις συμμετοχές της στην Cytrox, παρέμεινε ως επενδυτής στην Inpedio με μειοψηφικό μερίδιο. Και μέσω της Inpedio, έχει επίσης μερίδιο στην πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της CyberLab, η οποία χρησιμεύει ως παράρτημα στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με έγγραφα, η CyberLab ιδρύθηκε από έναν υπήκοο της Βορείου Μακεδονίας ο οποίος ήταν επίσης ανώτερος αξιωματούχος της Cytrox. Ένας άλλος άνδρας, ο Σάχακ Σάλεβ (Shahak Shalev), βετεράνος της μονάδας κυβερνοχώρου του ισραηλινού στρατού, ήταν εγγεγραμμένος – χρησιμοποιώντας το email του στην Cytrox – ως διαχειριστής. Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, οι υπάλληλοι της CyberLab και άλλων εταιρειών που ιδρύθηκαν από τους ίδιους Ισραηλινούς, εργάζονταν από το ίδιο γραφείο που χρησιμοποιούσαν η Cytrox και η Inpedio στα Σκόπια, και συμμετείχαν επίσης στην ανάπτυξη του Predator.

«Ήταν ουσιαστικά μια εταιρεία. Όλοι δουλεύαμε στα ίδια καθήκοντα… δουλεύαμε για την Intellexa», δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας  ένας εργαζόμενος στους δημοσιογράφους του Inside Story στην Ελλάδα και του Investigative Reporting Lab με έδρα τα Σκόπια. Ο Σάλεβ, του οποίου το LinkedIn εξακολουθεί να τον περιγράφει ως αντιπρόεδρο τεχνολογίας της Inpedieo, λέγεται ότι ήταν «ο βασικός άνθρωπος, που στάλθηκε από τους Ισραηλινούς για να επιβλέπει τις λειτουργίες της παραγωγής».

Πρώην εργαζόμενοι λένε ότι, παρά το γεγονός ότι μοιράζονταν ένα γραφείο, έγιναν προσπάθειες -αφού η Israel Aerospace Industries πούλησε το μερίδιό της στην Cytrox- να διατηρηθούν χωριστά οι δραστηριότητες της Cytrox και της Inpedio. Παρ’ όλα αυτά, ενώ η Inpedio αγωνιζόταν να αναπτύξει ένα αμυντικό προϊόν, ορισμένοι από τους εργαζομένους της εξακολουθούσαν να ασχολούνται με την Cytrox. Ενώ η τελευταία θα πετύχαινε στην ανάπτυξη του κατασκοπευτικού της λογισμικού, η Inpedio θεωρείται ένα άκαρπο εγχείρημα – μια εταιρεία που εξάντλησε τις επενδύσεις της και απέτυχε να παράγει πραγματικές πωλήσεις.

Η Cytrox ήταν μόνο μία από τις πολλές ισραηλινές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στο εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας, η Intellexa κατέστησε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator μέρος ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου εργαλείων ψηφιακής επιτήρησης που προσφέρει. Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες της Haaretz πέρυσι, αυτά πωλούνταν επίσης σε μια διαβόητη πολιτοφυλακή στο Σουδάν και στο Μπαγκλαντές – χώρες με τις οποίες απαγορεύεται σήμερα στους Ισραηλινούς να συνεργάζονται, τουλάχιστον επίσημα.

Αυτές οι αποκαλύψεις, μαζί με το σκάνδαλο του «ελληνικού Watergate», προκάλεσαν μια σπάνια παραδοχή από Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με τις επιχειρήσεις του Ντίλιαν- που δραστηριοποιούνται εκτός Ισραήλ. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι «σίγουρα με ενοχλεί το γεγονός ότι ένας βετεράνος των μονάδων πληροφοριών και του κυβερνοχώρου μας, ο οποίος απασχολεί άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους, δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία επίβλεψη».