Το πολλά υποσχόμενο 10ωρο ταξίδι προς το ναυάγιο του Τιτανικού κατέληξε σε τραγωδία, με τους πέντε επιβάτες του εξαφανισμένου υποβρύχιου σκάφους Titan να σκοτώνονται σε μια καταστροφική έκρηξη. Ο θάνατός τους επιβεβαιώθηκε χθες, Πέμπτη 22 Ιουνίου.

Ads

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εντόπισε έναν ήχο που παραπέμπει σε έκρηξη την Κυριακή (18/6), την ημέρα που χάθηκε, και οι ομάδες έρευνας έχουν έκτοτε βρει θραύσματα του υποβρύχιου Titan, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενόσω οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν συντρίμμια, όπως πότε συνέβη η έκρηξη και τι ακριβώς πήγε στραβά στο υποβρύχιο.

Τι είναι η καταστροφική έκρηξη;

Η υποβρύχια κατάρρευση είναι η ξαφνική κατάρρευση του σκάφους προς τα μέσα, το οποίο θα βρισκόταν υπό τεράστια πίεση στα βάθη προς τα οποία καταδυόταν.

Ads

Δεν είναι σαφές πού ή πόσο βαθιά βρισκόταν το Titan όταν συνέβη η κατάρρευση, αλλά το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σχεδόν σχεδόν 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο βάθος που βρίσκεται ο Τιτανικός, η πίεση είναι περίπου 5.600 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα – αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από την πίεση που βιώνουμε στην επιφάνεια.

Μια καταστροφική κατάρρευση είναι «απίστευτα γρήγορη», καθώς λαμβάνει χώρα μέσα σε κλάσμα ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, δήλωσε η Aileen Maria Marty, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Το όλο σύστημα θα είχε καταρρεύσει προτού τα άτομα που βρίσκονταν μέσα αντιληφθούν ότι υπήρχε πρόβλημα» δήλωσε στο CNN, κάνοντας λόγο για ανώδυνο θάνατο των επιβατών.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να ανασυρθούν πτώματα.

Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει τις έρευνες σε μια προσπάθεια να ανασύρει ό,τι μπορεί, αλλά προειδοποίησε ότι πρόκειται για «ένα απίστευτα ανελέητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας».

Διαβάστε σχετικά: Υποβρύχιο «Titan»: Το χρονικό της μοιραίας αποστολής στον βυθό του Τιτανικού

Τι θα ακολουθήσει στις έρευνες

Εκτός από την αναζήτηση των επιβατών, οι αρχές θα συνεχίσουν επίσης να ερευνούν τον πυθμένα της θάλασσας με την ελπίδα να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι οδήγησε στην κατάρρευση.

Θα χρειαστεί χρόνος για να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων, δήλωσε την Πέμπτη η αμερικανική ακτοφυλακή, χαρακτηρίζοντας το υποθαλάσσιο περιβάλλον «απίστευτα περίπλοκο».

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπίσει τον κώνο της μύτης του υποβρυχίου Titan και το ένα άκρο του κελύφους πίεσης σε ένα μεγάλο πεδίο συντριμμιών, και το άλλο άκρο του κελύφους πίεσης σε ένα δεύτερο, μικρότερο πεδίο συντριμμιών.

Ποιοι ήταν οι πέντε επιβάτες του Titan

Δύο άνθρωποι της περιπέτειας, ένας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ο γιος του, αλλά και ο ιδρυτής της εταιρείας που έφτιαξε το υποβρύχιο ξεκίνησαν για μια κατάδυση σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σχεδόν στα όρια των δυνατοτήτων του «Titan».

Στο «Titan» επέβαινε ο άνθρωπος που είχε οραματιστεί την OceanGate, την εταιρεία που οργάνωνε τα ταξίδια για όσους θέλουν να δουν από κοντά το ναυάγιο του «Τιτανικού».

Ο 61χρονος Στόκτον Ρας ήταν έμπειρος μηχανικός που έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα.

Πατέρας και γιος, ο Σαχζάντα και ο Σουλεμάν Νταγούντ, 48 και 19 ετών, από το Πακιστάν ανήκουν σε μια από πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας.

Στα 77 του με μακρά εμπειρία στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, είχε περάσει στο ιστορικό ναυάγιο από κάθε άλλο εξερευνητή, με αρχή από το 1987, δύο μόλις χρόνια από την ανακάλυψη του ναυαγίου.

Ο Χάμις Χάρντινγκ, o 58χρονος Βρετανός πλοηγός του βαθυσκάφους, ήταν άνθρωπος της περιπέτειας.

Έχει πατήσει -πολλές φορές μάλιστα- στον Νότιο Πόλο και πέρυσι έφτασε κοντά στο Διάστημα με μια από τις πτήσεις της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

*Πηγή Φωτογραφίας: facebook/OceanGateInc