Ads

Τον έλεγχο της Εκλογικής Επιτροπής Παραπόνων (ECC) πήρε με ένα διάταγμα ο Αφγανός πρόεδρος, Hamid Karzai. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν έχει πλέον το δικαίωμα να διορίζει και τα πέντε μέλη της επιτροπής.

Η τελευταία συμφωνία που είχε γίνει με τον απερχόμενο αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Έιντε, ήταν ότι δύο από τα μέλη της επιτροπής θα είναι ξένοι και ότι το ένα μέλος θα είχε δυνατότητα να θέτει βέτο.

Η συγκεκριμένη επιτροπή έφερε στη δημοσιότητα τις περιπτώσεις νοθείας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της χώρας, αναγκάζοντας τον Karzai να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο εκλογών, ο οποίος ωστόσο δεν διεξήχθη ποτέ καθώς ο αντίπαλος παραιτήθηκε.

Καλύπτουν τον βομβαρδισμό αμάχων στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ

Ads

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τις ζωές των πολιτών στο Αφγανιστάν, έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Robert Gates, είπε όμως πως επεισόδια όπως η αεροπορική επιδρομή της Κυριακής από την οποία έχασαν τη ζωή τους 27 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, είναι περιστατικά στενά συνυφασμένα με τον πόλεμο, καθώς «ο πόλεμος είναι πόλεμος».

Ο Gates μάλιστα υπερασπίσθηκε τον επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγό Stanley McChrystal για τους νέους θανάτους αμάχων, λέγοντας πως αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πως βρισκόμαστε σε πόλεμο και πως «ο στρατηγός McChrystal κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες». «Δεν υπερασπίζομαι κανέναν. Απλώς δηλώνω πως αυτού του είδους τα πράγματα, από πολλές απόψεις, είναι συμφυή με τον πόλεμο. Είναι αυτά που κάνουν τον πόλεμο τόσο αποτρόπαιο», πρόσθεσε ο Gates.

Δριμύ το «κατηγορώ» της αφγανικής κυβέρνησης

Από τη μεριά της, η αφγανική κυβέρνηση καταδίκασε ως αδικαιολόγητους τους βομβαρδισμούς που πλήττουν άμαχο πληθυσμό και κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι δυναμιτίζουν τις προσπάθειες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ο πρόεδρος της χώρας Hamid Karzai αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης του κάλεσαν μάλιστα το ΝΑΤΟ «να επιδείξει τη μέγιστη προσοχή στο μέλλον κατά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη χώρα, προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω απώλειες άμαχου πληθυσμού».

Η επιδρομή της Κυριακής ήταν η δεύτερη μέσα σε διάστημα 9 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι στις 14/02 οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει και πάλι αεροπορική επίθεση στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μουσταράκ», που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νότιο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 12 Αφγανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά.Σημειώνεται ότι ο βομβαρδισμός της Κυριακής δεν σχετίζεται με την επιχείρηση «Μουσταράκ».

Κατηγορούν τους Ταλιμπάν για τις απώλειες

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε πως οι αμερικανικές προσπάθειες για να κατατροπωθούν οι Ταλιμπάν περιπλέκονται από την τακτική των ανταρτών να χρησιμοποιούν «αμάχους πολίτες ως προκάλυψη». Είπε ωστόσο, πως είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει μία πλήρης διερεύνηση των αιτίων για τους θανάτους αμάχων και πως «θα αντληθούν μαθήματα, τα οποία θα έχουν εφαρμογή στο μέλλον».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, από την πλευρά του, έδωσε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τους άμαχους ως ανθρώπινη ασπίδα προκειμένου να αποφύγουν τα συμμαχικά πυρά και εξέφρασε την οδύνη τους για τις πρόσφατες απώλειες. Υποστήριξε ωστόσο ότι οι ΝΑΤΟΐκές δυνάμεις κάνουν ότι μπορούν ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού, και πως παρά την τραγωδία της Κυριακής, οι προσπάθειες αυτές «έχουν αποτέλεσμα» αλλά δεν μπορεί να μην υπάρξουν «κακές μέρες».

Νέα πολύνεκρη έκρηξη στο Νότιο Αφγανιστάν

Επτά νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της έκρηξης παγιδευμένου ποδηλάτου στην πόλη Λασκάρ Γκαχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν.

Η συγκεκριμένη επαρχία αποτελεί την ίσως πιο επικίνδυνη περιοχή του Αφγανιστάn, καθώς θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάϊντα και οι επιθέσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την επαρχία του Αφγανιστάν λαμβάνει χώρα από τις 13 Φεβρουαρίου η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμετοχή 15.000 ξένων και Αφγανών στρατιωτών εναντίον των Τaλιμπάν, η οποία καλείται «Μουσταράκ».

Πολύνεκρος ο πόλεμος στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ

Χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την αρχή της διένεξης στο Αφγανιστάν,πριν από οκτώ χρόνια,μέχρι σήμερα,σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα icasualties.org. Η ιστοσελίδα που καταγράφει τις στρατιωτικές απώλειες σε Αφγανιστάν και Ιράκ αναφέρει ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 54 Αμερικανοί στρατιώτες,έναντι 316 το 2009,που ήταν η πιο αιματηρή χρονιά μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στη χώρα το 2001.

Πηγή: https://english.aljazeera.net/