Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατήρησε στο επίπεδο «Αaa» την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αντιδρώντας θετικά στην έγκριση που έδωσε το Κογκρέσο στο σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, μετέτρεψε σε «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές επί του αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του οίκου παρατίθενται μια σειρά από παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση, όπως η «αδυναμία δημοσιονομικής πειθαρχίας» το επόμενο έτος.

Ads

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό σημαίνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να είναι, για μήνες ή και χρόνια, ευάλωτη σε μία πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη, αφού έγινε γνωστή η έγκριση από τη Γερουσία του σχεδίου για αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ στη βαθμίδα «ΑΑΑ». «Βρέθηκε μια συμφωνία για να αυξηθεί το όριο του κρατικού δανεισμού των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους με AAA, ο κίνδυνος να γίνει στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου παραμένει εξαιρετικά χαμηλός» αναφέρει η ανακοίνωση του Fitch, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «θετικό βήμα».

Πάντως,ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ στο επίπεδο «Α» με αρνητική προοπτική, από «Α+» προηγουμένως, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία του Κογκρέσου δεν βελτιώνει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ads