Τη βοήθεια του ΔΝΤ, όπως και της Κίνας, αναζητεί η Ευρώπη για την ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού ευρωστήριξης, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο κ. Ρέγκλινγκ μετά την Κίνα θα επισκεφθεί την Ιαπωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ads

Ο EFSF ίσως διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός οχήματος ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) με το ΔΝΤ, υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενώ η επένδυση στον EFSF είναι υπό συζήτηση, η Κίνα χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σχεδιάζεται στην Ευρώπη. H αγορά ομολόγων του EFSF δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής της G20, υποστήριξε ακόμα ο Ζου Γκουανγκιάο.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, άλλος κινέζος αξιωματούχος, ο Ζάνγκ Τάο, διευθυντής του διεθνούς τμήματος της People’s Bank of China, ανέφερε ότι επείγον μέλημα του G20 είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Ads

«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη» με την Κίνα, μόνο «διαβουλεύσεις σε προκαταρκτικό στάδιο» τόνισε επιπλέον ο κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα». «Είχα επαφές με τις κινεζικές αρχές που είναι τακτικοί αγοραστές ομολόγων του ΕΤΧΣ» επισήμανε και προσέθεσε ότι η Ασία αγόρασε εφέτος το 40% των ομολόγων του ΕΤΧΣ. «Η Κίνα θεωρεί ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα επένδυση. Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας αυξάνονται κάθε μήνα, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για δελεαστικές και ασφαλείς επενδύσεις».