Μετά από μάχη, το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας πέρασε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενώ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, «το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων».

Ads

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας παρά την ρωσική κατοχή.

Νωρίτερα οι ουκρανικές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια των μαχών για τον έλεγχο του εργοστασίου οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν κτίριο του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα αυτό να τυλιχθεί στις φλόγες. Η φωτιά κατασβέστηκε στη συνέχεια. Πλάνα από κάμερα ασφαλείας έδειχναν το κτίριο να φλέγεται κοντά σε μια σειρά στρατιωτικών οχημάτων. Τα βίντεο φάνηκαν να δείχνουν ανθρώπους στα οχήματα να πυροβολούν κτίρια στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά με τους υπεύθυνους να υποστηρίζουν πως η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι «εγγυημένη».

Μετά τις ουκρανικές ανακοινώσεις, στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας σήμανε συναγερμός και το Κέντρο Συμβάντων και Έκτακτης Ανάγκης τέθηκε σε «πλήρη λειτουργία 24/7», ενημερώνοντας πως το επίπεδο ραδιενέργειας παραμένει αμετάβλητο. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, με ανάρτησή του στο τουίτερ, ενημέρωσε ότι μίλησε με Ουκρανούς αξιωματούχους για τη σοβαρή κατάσταση στο εργοστάσιο. Έκανε έκκληση για διακοπή των μαχών και προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες.

Ads

Πριν την κατάλειψη του εργοστασίου από τους Ρώσους, το Κίεβο είχε κατηγορήσει για «πυρηνική τρομοκρατία» τη Μόσχα, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι ο ρωσικός στρατός «πυροβολούσε από όλες τις πλευρές» στο συγκρότημα της Ζαπορίζια. Τόνισε ότι μια καταστροφή θα μπορούσε να είναι «10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ». «Οι Ρώσοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως το πυρ και να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας», είπε.

Εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων ζητά η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. «Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.