Η οικογένεια Μουμπάρακ

Ads

Την κράτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και των γιων του για 15 μέρες διέταξε ο εισαγγελέας, λίγες ώρες μετά την είδηση για εισαγωγή του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου στο νοσοκομείο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου. Τον πρώην δικτάτορα και τους γιους του βαραίνουν κατηγορίες για τη βία που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 800 διαδηλωτών καθώς και υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Το εισαγγελικό αίτημα έρχεται μία μέρα μετά την ανάκριση του Μουμπάρακ στο πλαίσιο της έρευνας για χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών και για υποθέσεις διαφθοράς. Την Τρίτη, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ωστόσο άλλες πηγές ανέφεραν ότι ήταν σε θέση να συνεχίσει τη διαδικασία της ανάκρισής του.

Οι γιοι του Χόσνι Μουμπάρακ, Αλάα και ο Γκαμάλ κλήθηκαν από τους εισαγγελείς που ερευνούν τις κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Ο πατέρας τους είχε δηλώσει πως λεπτομέρειες των τραπεζικών τους λογαριασμών θα διαλύσουν κάθε υποψία για παράνομα κέρδη.

Ads

Αμφότεροι οδηγήθηκαν με αστυνομικό λεωφορείο στον εισαγγελέα, εν μέσω εξαγριωμένου πλήθους περίπου 2.000 ατόμων που εκσφενδόνιζε μπουκάλια νερού και τα παπούτσια τους (κάτι που αποτελεί προσβολή στον μουσουλμανικό κόσμο) κατά του οχήματος.

Ο νεότερος γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, κατέιχε ανώτατη θέση στο κυβερνών από το 1981 κόμμα του πατέρα τους και θεωρείτο ευρέως ότι επρόκειτο αυτός να διαδεχθεί τον πατέρα του στην εξουσία της χώρας, κάτι που ανέτρεψε η λαϊκή εξέγερση που έριξε το καθεστώς Μουμπάρακ.

Επιπλέον, ο Γκαμάλ θεωρείται ο ιθύνων νους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και του φιλελευθερισμού στην Αίγυπτο, τα οποία αν και έφεραν δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων στη χώρα, διεύρυναν σημαντικά το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Πολλοί από τους συνεργάτες του Γκαμάλ ήταν δισεκατομμυριούχοι και κατείχαν ανώτερες θέσεις στο κυβερνών κόμμα αλλά και την κυβέρνηση, ενώ είναι έντονες οι υπόνοιες για χρησιμοποίηση των θέσεών τους για προσωπικό όφελος.

Οι γιοι Μουμπάρακ ήδη ανακρίθηκαν για δυο μέρες σε δικαστήριο του Σαρμ-Ελ Σέιχ ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στο Κάιρο.

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο από την αστυνομική βία. Πλέον οι αρχές ερευνούν το ρόλο των κυβερνητικών αξιωματούχων στις διαταγές που προκάλεσαν το θάνατο των πολιτών.

Στο νοσοκομείο ο Μουμπάρακ

Ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ ανακρίθηκε χθες στο νοσοκομείο από τις ανακριτικές αρχές στο Σαρμ Ελ-Σέιχ, όπου και διαμένει μετά την ανατροπή του από το λαϊκό κίνημα κατά του καθεστώτος του. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Μουμπάρακ οδηγήθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά την εκδήλωση καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει βελτίωση στην υγεία του πρώην δικτάτορα, ο διευθυντής του νοσοκομείου απάντησε λακωνικά «κάπως». Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στο Κάιρο μετέδωσε πως οι γιατροί ανακοίνωσαν πως η κατάσταση της υγείας του Μουμπάρακ δεν είναι καλή αλλά είναι σταθερή.

Όπως μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές, πολλοί είναι αυτοί στη χώρα που δυσπιστούν στα προβλήματα υγείας που εμφανίζει ο πρώην δικτάτορας τα οποία εκτιμούν ότι αποτελούν προκάλυμμα για να αποφύγει την δικαιοσύνη.

Δρουτσας: Η Ελλάδα θα παγώσει τους λογαριασμούς Μουμπάρακ αν υπάρξει αίτημα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δρούτσας, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Akhbar, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα της Αιγύπτου, σχετικά με πιθανούς τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην προέδρου Χ. Μουμπάρακ και της οικογένειας του, στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών Ελλάδος – Αιγύπτου.

Σχετικά με τους πιθανούς τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην προέδρου Μουμπάρακ, ο κ. Δρούτσας ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έρευνες και οι νομικές διαδικασίες. Επίσης, δεν γνωρίζω αν υπάρχει επίσημο αίτημα από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση προς την Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε, σχετικό αίτημα, της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών».

Ο κ. Δρούτσας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στους εκπροσώπους των αιγυπτιακών ΜΜΕ, στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψης του στην Αίγυπτο.

Εντοπίστηκε κλεμμένο αγαλματίδιο του Τουταγχαμών

Στο μεταξύ, βρέθηκε το ξύλινο αγαλματίδιο του φαραώ Τουταγχαμών, ένα από τα εκθέματα του Αιγυπτιακού Μουσείου που είχαν εξαφανιστεί όταν άγνωστοι εισήλθαν στο κτίριο κατά την περίοδο των διαδηλώσεων.

Το έκθεμα παρουσιάστηκε, μαζί με άλλα τρία που επίσης είχαν χαθεί, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο από τον υπουργό του τομέα Αρχαιοτήτων της χώρας Ζάχι Χαουάς. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική αστυνομική δύναμη για να προστατέψει από τους βανδαλισμούς και τις κλοπές τούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας.