Υπό έλεγχο βρίσκεται η ασφάλεια της Καμπούλ, δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, έπειτα από το μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας, αλλά και τις μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και ανδρών των δυνάμεων ασφάλειας στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ads

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί», αναφέρει ο πρόεδρος Καρζάι σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, απευθυνόμενος στον αφγανικό λαό.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία επιτέθηκαν οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 5 πολιτών, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Μοχάμαντ Ζαχίρ Αζίμι, τουλάχιστον 38 άτομα, εκ των οποίων 18 πολίτες και 10 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε επίσης και τον θάνατο τεσσάρων ταλιμπάν.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι, το πρωί, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση με στόχο κρατικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των αρχών ασφαλείας και των Ταλιμπάν,ενώ το κέντρο της πόλης συντάρασσαν συνεχόμενες ισχυρές εκρήξεις.

Οι μάχες έλαβαν χώρα γύρω από το προεδρικό μέγαρο, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα. Ένα πολυώροφο εμπορικό κέντρο κοντά στο προεδρικό Μέγαρο, τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από έκρηξη που έγινε έξω από αυτό, ενώ λίγο αργότερα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη έξω από άλλο εμπορικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών. Λίγο αργότερα νέα ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε σινεμά, σε διαφορετική περιοχή της Καμπούλ από τις προηγούμενες επιθέσεις.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Καμπούλ αποκλείστηκαν, ενώ τα κυβερνητικά κτίρια και τα ξενοδοχεία έκλεισαν τις πύλες τους. «Επικρατεί χάος. Δεν ξέρουμε που να πάμε και τι να κάνουμε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, Αφγανός αξιωματούχος που έχει παγιδευτεί σε ένα από αυτά τα κτίρια.

«Είναι δικό μας έργο. Είκοσι από τους καμικάζι μας εισέβαλαν στην ζώνη αυτή και οι μάχες συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ ένας από τους εκπροσώπους της διοίκησης των Ταλιμπάν.

Η Isaf και η αφγανικές δυνάμεις έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής ότι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 4 μαχητές των Ταλιμπάν. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που έχει συγκλονίσει τους τελευταίους μήνες την αφγανική πρωτεύουσα.