Μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 21 ατόμων, οι Χριστιανοί κόπτες ετοιμάζονται για τον εορτασμό των Χριστουγέννων εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φυλάσσουν τις κοπτικές εκκλησίες, ενώ θωρακισμένα οχήματα βρίσκονται σε πολλά σημεία.

Ads

Οι κόπτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο.

Αιγύπτιοι ακτιβιστές καλούν τους Μουσουλμάνους να κάνουν ανθρώπινες ασπίδες έξω από τις κοπτικές εκκλησίες, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, κάποιοι ιστότοποι φανατικών Ισλαμιστών καλούν σε νέες επιθέσεις και δίνουν διευθύνσεις εκκλησιών στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο μπροστά σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου την πρωτοχρονιά.

Ads

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση δείχνουν ότι τα εκρηκτικά του βομβιστή ίσως εξερράγησαν πρόωρα και ότι ο ίδιος δεν είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Αλ-Αχράμ, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η επίθεση πραγματοποιήθκε από καμικάζι, ο οποίος εμπνεύσθηκε από την Αλ Κάιντα.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν χθες ότι τα υπολείμματα της βόμβας έχουν ομοιότητες με εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις το 2009. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό ενισχύει τις ενδείξεις ότι αυξάνεται η παρουσία ενόπλων, εμπνευσμένων από την Αλ Κάιντα, στο αιγυπτιακό έδαφος, τη στιγμή που οι αρχές σσφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες οργανώσεις.

Καλώδια, αλλά και άλλο υλικό που συνέλεξε η εγκληματολογική υπηρεσία δείχνουν ότι ο βομβιστής χρησιμοποίησε μια τσάντα που έμοιαζε με σχολική ή με ταξιδιωτικό σακίδιο που περιείχε 20 με 25 κιλά ισχυρών εκρηκτικών υλών, συμπεριλαμβανομένης μιας χημικής ουσίας με ράβδους ΤΝΤ.

Παράλληλα, αιγυπτιακές εφημερίδες δημοσίευσαν σήμερα το σκίτσο, σε ψηφιακή μορφή, του δράστη, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν 23 με 25 ετών. Οι αρχές έφτιαξαν το σκίτσο του βασιζόμενες στα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων του προσώπου του βομβιστή. Μία φωτογραφία του κεφαλιού του βομβιστή δημοσιεύτηκε, μαζί με το ψηφιακό σκίτσο, σε πολλές αιγυπτιακές εφημερίδες.