«Yπερβολικούς» κρίνει το ΔΝΤ τους φόβους περί νομισματικού πολέμου οι οποίοι ενδέχεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις κατά την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Μόσχα, ζήτησε ωστόσο να «παρακολουθείται» το θέμα αυτό.
 

Ads

«Η πολυμερής αξιολόγηση μας δεν αποκαλύπτει πολύ σημαντικές διαφορές στην ανατίμηση των νομισμάτων αναφοράς», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις για το λεγόμενο νομισματικό πόλεμο φαίνονται υπερβολικές».
 
Οι κατηγορίες περί ανταγωνιστικής υποτίμησης, που πυροδότησε το γεγονός ότι η Ιαπωνία προχώρησε στο τύπωμα χρήματος για να στηρίξει την οικονομία της, αναμένεται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών από τις χώρες της G20, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα.
 
«Θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης, ρίχνοντας όμως και μια ματιά στην πρωτοβουλία συνεργασίας» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο Ράις σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο του.
 
«Το ΔΝΤ είναι σε θέση να συμβάλει στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας», σημείωσε.
 
Οι εκκλήσεις πάντως για την εκτόνωση του κινδύνου ενός «νομισματικού πολέμου» έχουν αυξηθεί.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την Δευτέρα από την G20 να «αποφύγει τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» που είναι μια «πηγή σύγκρουσης», μήνυμα που επαναλήφθηκε την επόμενη ημέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η G7 των πλουσιότερων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία) εξέδωσε την Τρίτη κοινή ανακοίνωση που είχε ως στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο απευθύνοντας έκκληση για να αφεθούν τα νομίσματα να ανατιμηθούν ελεύθερα.
 
Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαφορετικών ερμηνειών και δεν έχουν πραγματικά επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η αγορά συναλλάγματος.