Με πλειοψηφία, που ξεπέρασε τα απαιτούμενα δύο τρίτα, ενέκρινε η γερμανική Βουλή το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο ύστερα από μία κοινοβουλευτική συζήτηση σε υψηλούς τόνους το βράδυ της Παρασκευής. Από τους συνολικά 608 βουλευτές που ψήφισαν, «ναι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είπαν οι 491, «όχι» οι 111 και έξι απείχαν. Στον ΕSM, «ναι» είπαν 493 βουλευτές, «όχι» 106 και πέντε απείχαν. Στη συνεδρίαση η Γερμανία Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ προσπάθησε να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις για την υπαναχώρησή που της χρεώθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ads

 
Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση
 
«Η χρηματοδότηση από τους μηχανισμούς στήριξης θα συνοδεύεται από όρους» επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ζητώντας την υπερψήφιση του ESM «για να στηριχτεί το ευρώ». Υποστήριξε επιπλέον ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. «Περισσότερη ανταγωνιστικότητα σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη ανάπτυξη σημαίνει περισσότερη απασχόληση» σημείωσε. Τα δύο κείμενα για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «αποτελούν μία ενότητα, με τα οποία γίνονται μη αναστρέψιμα βήματα προς μία διαρκή ένωση σταθερότητας» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας σε αρκετά σημεία στην ομιλία της πως η στήριξη θα δίνεται με όρους.
 
Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τη ρητορική περί γερμανικής ήττας, τονίζοντας ότι η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο και δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όσον αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, ο Σόιμπλε στήριξε την Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας πως «εάν τα ευρωομολόγα εννοούνται χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, τότε ούτε εγώ θέλω να τα δω όσο ζω».
 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε εντονότατα την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στη διαχείριση της κρίσης. «Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις υπό την ηγεσία σας τα τελευταία τρία χρόνια» επεσήμανε, κατηγορώντας την πως όλον αυτόν τον καιρό δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αναπτυξιακή πολιτική.
 
Όσον αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, ο Γκάμπριελ υποστήριξε πως «έχουμε ήδη αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη». Τόσο η «αθόρυβη», όπως είπε χαρακτηριστικά, αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ όσο και το πλαίσιο εγγυήσεων του EFSF έχουν εκθέσει σημαντικά την Γερμανία στο χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό το «κρυφό χρέος» το έχει αναλάβει η Γερμανία «όχι με ευρωομόλογα αλλά με “ομόλογα Μέρκελ”» τόνισε.
 
Επίθεση στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων. «Οι διστακτικές και ανεπαρκείς αποφάσεις σας έχουν συμβάλει σε αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης» είπε απευθυνόμενος στην καγκελάριο και τόνισε ότι ο ESM είναι «ένα απαραίτητο εργαλεία, που καθυστέρησε να έρθει». «Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύει μόνο στη διάσωση των τραπεζών, και οι πολιτικοί έχουν γίνει μαριονέτες των τραπεζιτών» ανέφερε η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από την πλευρά του Die Linke που καταψήφισε τα δυο κείμενα.