Θετική στην επιβολή εναρμονισμένου φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε., εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες, στην οποία αναλύονται διάφορα σενάρια φορολόγησης των τραπεζών. Την υιοθέτηση ενός ενιαίου, ειδικού «τραπεζικού φόρου» μελετούν οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και μάλιστα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός της Αγγλίας Gordon Brown.

Ads

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σύντομα ώστε να αποτελέσει και την κοινοτική θέση ενόψει της συνάντησης των G20 τον Ιούνιο στο Τορόντο του Καναδά. Η Κομισιόν, σύμφωνα με την έκθεση, θεωρεί ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να αναλάβει ένα μέρος της δικής του ευθύνης για την παγκόσμια κρίση που προκάλεσε.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο κ. Μπράουν σημείωσε ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να υιοθετηθεί σε διεθνές επίπεδο ένας ειδικός φόρος επί των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις, ώστε να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες. «Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο έχουμε συμφωνήσει στην ανάγκη για μία ενιαία βάση και έχουμε μιλήσει για το τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Η σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και την κοινωνία θα πρέπει να αλλάξει» συμπλήρωσε.

Αν και οι ΗΠΑ ήδη προωθούν την επιβολή φόρου στους μεγάλους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, εκφράζουν επιφυλάξεις, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θέλησε ωστόσο να ενθαρρύνει τις προσδοκίες για κάποια ανακοίνωση στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Τορόντο, τον Ιούνιο. Ο κ. Brown αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες είναι οι εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τα πιθανά έσοδα από την επιβολή ενός τέτοιου φόρου.

Ads

Πρωταγωνιστές της προσπάθειας είναι η Γαλλία και η Γερμανία και για το λόγο αυτό, την προηγούμενη Τετάρτη, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde παρέστη σε υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ενός ταμείου σταθερότητας το οποίο θα χρηματοδοτείται από την παρακράτηση ενός ποσού από τις τράπεζες. Σε περίπτωση κρίσης, το ταμείο αυτό θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τα κόστη αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων σε περίπτωση νέας κρίσης. «Η Γαλλίδα ομόλογός μου, Christine Lagarde, και εγώ συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε την προσαρμογή μιας τέτοιας λύσης σε μία ευρωπαϊκή δομή» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Die Welt ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Schäuble.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ραδιοφωνικό σταθμό η κα. Lagarde δήλωσε πως η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται σε ένα τέτοιο σχήμα για αρκετούς μήνες, ωστόσο η Γαλλία βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία αποσαφήνισης των λεπτομερειών.

Στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την υιοθέτηση ειδικού φόρου, εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα θα κυμανθούν κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ο φόρος θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως.

Η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζών υπενθυμίζει τον φόρο Τόμπιν, ο οποίος βρίσκεται στην επικαιρότητα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αφού αφορά την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Μάλιστα ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, πρότεινε την επιβολή μίας παραλλαγής του «φόρου Τόμπιν» ώστε να ελεγχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.