Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρλανδών, σε ποσοστό 82%, τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του πακέτου βοήθειας που έλαβε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε.

Ads

Το 82% των ερωτηθέντων από το ινστιτούτο MillwardBrown Lansdowne εκτιμά ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της συμφωνίας, όμως το 52% θεωρεί
«ελάχιστο πιθανό» ή «λίγο πιθανό» η Ιρλανδία να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους. Η βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Ιντιπέντεντ, που δημοσιεύει τη δημοσκόπηση, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι Ιρλανδοί «έχουν επαναστατήσει» κατά του σχεδίου διάσωσης.

Επιπλέον, στη διάλυση της Βουλής αναμένεται να προβεί την 1η Φεβρουαρίου ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, μετά και από την έγκριση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου για το πακέτο λιτότητας. Την ίδια ημέρα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών με πιθανότερη την 25η Φεβρουαρίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση (Fine Gael) διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι όλων των άλλων, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Ads