Τις πληροφορίες που την ήθελαν να υπαναχωρεί από την αρχική της θέση κατά της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), επιβεβαίωσε η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
 

Ads

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι ο ESM, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, μπορεί για αρκετά χρόνια να λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) και πρόσθεσε πως το κεφάλαιο των 500 δισ. ευρώ που θα έχει στη διάθεσή του μπορεί να ενισχυθεί από τα 200 δισ. του EFSF.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά, πάντως, ότι μακροπρόθεσμα ο μόνιμος μηχανισμός δεν πρέπει να διαθέτει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ.

«Δεν είμαι θυμωμένη με τον Σαρκοζί»
 
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως δεν είναι θυμωμένη με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος απέφυγε πρόσφατα να ζητήσει τη συμμετοχή της Γερμανίδας ηγέτιδος σε μια από τις συγκεντρώσεις του για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
 
Ερωτηθείσα αν είναι θυμωμένη με τον κ. Σαρκοζί επειδή άλλαξε γνώμη, η Μέρκελ απάντησε «όχι» με ένα μεγάλο χαμόγελο. Όπως σημείωσε, θα ήμουν ευτυχής και το εύχομαι, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί να είναι επίσης ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ότι όποια και αν είναι η μορφή της υποστήριξης που θα μας ζητηθεί, εμείς θα ανταποκριθούμε.
 
«Για να είμαι ειλικρινής, έχουμε ήδη αρκετά να κάνουμε στη χώρα μας», πρόσθεσε.
 
Η καγκελάριος επανέλαβε ότι το βρίσκει «φυσιολογικό» να υποστηρίζει τον συντηρητικό ομόλογό της «καθώς έχουμε πάντα συνεργαστεί πολύ καλά». Η Μέρκελ υπενθύμισε ότι, παράλληλα, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ «αγωνίζεται» για να υποστηρίξει τον υποψήφιο των Γάλλων Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ. «Είναι απολύτως φυσιολογικό στην Ευρώπη να υποστηριζόμαστε στους κόλπους των πολιτικών οικογενειών», υπογράμμισε.