Η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποκλείει μία βραχυπρόθεσμη ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης, ενώ τάχθηκε υπέρ μίας σημαντικής αύξησης των χρημάτων του μόνιμου μηχανισμού από το 2013.

Ads

«Πρέπει να αυξήσουμε το συνολικό ποσό των χρημάτων του μόνιμου μηχανισμού που θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2013», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, και πρόσθεσε ότι «αν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε νωρίτερα σε αυτή την αύξηση, και άρα να την εφαρμόσουμε στο ισχύον ταμείο σταθερότητας, που δημιουργήθηκε την προηγούμενη άνοιξη, γιατί όχι;».

«Όσον αφορά τον μόνιμο και τελικό μηχανισμό που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 πρέπει να χορηγήσουμε ένα σημαντικό ποσό αν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε πάντα τις κερδοσκοπίες του είδους ‘υπάρχουν αρκετά χρήματα για μία, δύο ή τρεις χώρες;’», επεσήμανε ο Ρέιντερς. Σχετικά με τον ισχύοντα μηχανισμό «θα δούμε αργότερα αν είναι δυνατό και χρήσιμο να ενισχυθεί», υπογράμμισε ο Ρέιντερς.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στο Βέλγιο και την ανησυχία των αγορών, ο Ρέιντερς δήλωσε ότι «το Βέλγιο τα πηγαίνει καλά και δεν αντιμετωπίζει την απειλή της προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια».

Ads