Υπερδιπλάσιοι είναι διεθνώς οι υποστηρικτές της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ (49%), σε σχέση με όσους όσους αντιτίθενται σε αυτή (21%), ενώ ένα ισχυρό ποσοστό (30%) δεν εκφέρει γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο GlobeScan για λογαριασμό του BBC World Service σε 19 χώρες.

Ads

Στην έρευνα συμμετείχαν 20.446 άνθρωποι και καταδεικνύει ότι οι χώρες όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη υποστήριξη της αναγνώρισης είναι η Αίγυπτος (90% υπέρ, 9% κατά) και η Κίνα (56% υπέρ, 9% κατά).

Αντίθετα, οι χώρες όπου όσοι αντιτίθενται είναι αισθητά περισσότεροι – χωρίς να πλειοψηφούν – είναι οι ΗΠΑ (45% υπέρ, 36% κατά), η Βραζιλία (41% υπέρ, 26% κατά) και η Ινδία (32% υπέρ, 25% κατά).

Οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έγινε η έρευνα – Γαλλία (54% υπέρ, 20% κατά), Γερμανία (53% υπέρ, 28% κατά) και Βρετανία (53% υπέρ, 26% κατά) – εμφάνισαν παραπλήσια ποσοστά απαντήσεων.

Ads

Στη Ρωσία ποσοστό 37% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης (13% κατά) αλλά ένας στους δύο δεν έδωσε μια σαφή απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα οφείλει να απόσχει η όχι εάν γίνει ψηφοφορία για το θέμα.

Η έρευνα έγινε από την 3η Ιουλίου ως την 29η Αυγούστου με την μέθοδο συνεντεύξεων.

Αμπάς: Μας περιμένει δύσκολη κατάσταση

«Μια πολύ δύσκολη κατάσταση» περιμένει, μετά το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στη διάρκεια πτήσης προς τη Νέα Υόρκη. Κάλεσε επιπλέον, το Ισραήλ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος και να μην αφήσει να χαθεί η ευκαιρία για την ειρήνη.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παρουσιάσει το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ ώστε αυτό να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται να επιτευχθεί ειρήνη με μονομερές διάβημα στον ΟΗΕ».