Η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων (67%), σύμφωνα με δημοσκόπηση, τάσσεται υπέρ της προσάρτησης και άλλως περιοχών της Ουκρανίας, εκτός από την Κριμαία, εφόσον οι πολίτες αυτών των περιοχών το αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος.
 

Ads

Το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο στις αρχές Μαρτίου (79%), ωστόσο παραμένει υψηλό. Το ίδιο συμβαίνει και στην άποψη των Ρώσων για την προσάρτηση της Κριμαίας με το 88% να εγκρίνει τη στάση του Κρεμλίνου, αλλά και με το ποσοστό να καταγράφει μείωση σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, στην οποία υπέρ της προσάρτησης είχε ταχθεί το 92% των Ρώσων.
 
Εξάλλου το 58% των ερωτηθέντων Ρώσων πολιτών εκτιμούν ότι «η Ρωσία έχει το δικαίωμα, για να προστατεύσει τους δικούς της» να ενσωματώσει τα ρωσικά εδάφη των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
 
Η ίδια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Λεβάντα καταδεικνύει επίσης ότι για το 79% των Ρώσων, η Ρωσία έχει επανακτήσει το στάτους μιας «μεγάλης δύναμης» παίρνοντας πίσω την χερσόνησο που δόθηκε το 1954 στην Ουκρανία. Για το 31% των ερωτηθέντων, πρόκειται για μια αδικία που τελικά αποκαταστάθηκε και για το 34% συνιστά ένα λόγο να νιώθει κανείς υπερηφάνεια για τη Ρωσία.
 
Σημειώνεται πως η Μόσχα προκρίνει τη λύση μιας ομοσπονδιακής Ουκρανίας που θα «προστατεύει τα δικαιώματα εκείνων που ζουν στην Ουκρανία και κυρίως των ρωσόφωνων πληθυσμών» στις ανατολικές περιοχές. Από την πλευρά του το Κίεβο κατηγορεί το Κρεμλίνο για προσπάθεια περαιτέρω διχασμού.
 
Από την πλευρά του ο φιλορώσος έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χαρακτήρισε «τραγωδία», την απώλεια της Κριμαίας χρεώνοντας, σύμφωνα με το RT, την απόσχιση στην κυβέρνηση του Κιέβου, που τον ανέτρεψε. «Η χώρα βουλιάζει», ανέφερε μεταξύ άλλων και τόνισε πως ο ίδιος «δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό». 
 
«Οι ακραίες θέσεις τους (αρχές του Κιέβου) για τη ρωσική γλώσσα και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων, ήταν η αιτία που οδήγησε στον ξεσηκωμό του πληθυσμού της Κριμαίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το δημοψήφισμα και η απόφαση για απόσχιση και ένωση με τη Ρωσία ήταν ένας τρόπος διαμαρτυρίας» ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου.