Αεροπορικές επιθέσεις σε πολλές περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπειτα και από την εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ριζοσπαστική οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Το Ισραήλ θα πρέπει «να ανακαταλάβει πλήρως» τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προαναγγείλει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ομοβροντία ρουκετών.

Ads

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, στόχος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ήταν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας του Ισλαμικού Τζιχάντ, στα νότια των Παλαιστινιακών Εδαφών, καθώς και  δύο ακόμη βάσεις της ίδιας οργάνωσης στα βόρεια της Γάζας.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε αυτούς που θέλουν να μας πλήξουν, θα αντιδράσουμε σθεναρά», δήλωσε νωρίτερα o Μπ. Νετανιάχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Όφιρ Γκέντελμαν.

Από την πλευρά του ο Αβ. Λίμπερμαν ανέφερε, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ότι «έπειτα από μία επίθεση σαν αυτή, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η πλήρης ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας».

Ads

Προηγουμένως, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ ανέφεραν ότι περισσότερες από 50 ρουκέτες έπεσαν στο έδαφος της χώρας. Οι τρεις από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η παλαιστινιακή ριζοσπαστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, σε αντίποινα για το θάνατο τριών μαχητών της σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Χιλιάδες ισραηλινοί που κατοικούν στην περιοχή έτρεξαν να προστατευτούν στα καταφύγια, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς απάντησαν στην επίθεση με βροχή ρουκετών» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ. «Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς δεν αποκηρύσσουν την εκεχειρία» με το Ισραήλ, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2012, «όμως έχουν το δικαίωμα να απαντούν στη σιωνιστική επίθεση στον κατάλληλο τόπο και χρόνο», σημείωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Άχμαντ.