Άνοιξε τις εργασίες της, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η 10μερη ετήσια Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας, η οποία πραγματοποιείται στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στη δυτική πλευρά της πλατείας Τιενανμέν. Διαδηλώσεις στην Τιενανμέν και συλλήψεις.

Ads

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση «δεν έχει επιλύσει ακόμη μεγάλο αριθμό θεμάτων που κάνουν τον λαό να αγανακτεί». Ειδικότερα, τόνισε ότι υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια σχετικά με την άνοδο των τιμών, τις «παράνομες απαλλοτριώσεις» και τις ελλείψεις των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος πως η ανάπτυξή μας στερείται ακόμη ισορροπίας, συντονισμού και διάρκειας», αναφέρει ο Γουέν Ζιαμπάο στην ομιλία του, σημειώνοντας την «μεγάλη ψαλίδα στα εισοδήματα» μεταξύ πλουσίων και πτωχών, τις πολύ αυξημένες τιμές στις κατοικίες στις μεγάλες πόλεις, καθώς και τις «παράνομες απαλλοτριώσεις γαιών και τις κατεδαφίσεις κατοικιών», και εν γένει στην διαφθορά.

Επιπλέον, ο Γουάν Ζιαμπάο ανακοίνωσε ότι η Κίνα στοχεύει να μειώσει κατά κατά 17% τον όγκο των εκπομπών του αερίου ανά μονάδα του ΑΕΠ έως το 2015. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι πρώτη παγκοσμίως στον σχετικό πίνακα των εκπομπών CO2.

Ads

Σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, ο κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει
να μειωθεί κατά 16% ανά μονάδα ΑΕΠ στη διάρκεια του πενταετούς προγράμματος (2011-15).

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές συνέλαβε η κινεζική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Τιενανμέν κοντά στην έδρα διεξαγωγής της ετήσιας συνόδου της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Από τους φωτογράφους του Γερμανικού Πρακτορείου, που απαθανάτισαν τις βίαιες προσαγωγές, ζητήθηκε να σβήσουν τις λήψεις τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώτος συλληφθείς είναι ένας άνδρας, ο οποίος «παραμέρισε βίαια έναν άνδρα της παραστρατιωτικής Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας, που φρουρούσε τη βορειοανατολική είσοδο της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο». Την ίδια στιγμή, ένας άλλος άνδρας άρχισε να φωνάζει συνθήματα, ενώ μία γυναίκα σήκωσε ένα χαρτί με κάποια επιγραφή μπροστά από φωτογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου.

Και οι τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν αμέσως. Ο φωτογράφος του γερμανικού πρακτορείου, ο οποίος απαθανάτισε το περιστατικό, ανακρίθηκε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια του ζητήθηκε να σβήσει τις φωτογραφίες, απειλώντάς τον ότι θα τον συλλάβουν.

Αυτόπτη μάρτυρας δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ότι ένας ακόμα διαδηλωτής στην πλατεία Τιενανμέν συνελήφθη, όταν σήκωσε μία επιγραφή με το σύνθημα «Κομμουνιστικό Κόμμα φύγε».