Οι ψηφοφόροι στο Κιργιστάν ψήφισαν υπέρ του νέου Συντάγματος στο σημερινό δημοψήφισμα, δήλωσε η προσωρινή πρόεδρος της χώρας Ρόζα Οτουνμπάγεβα. Το πρωί της Κυριακής, οι κάλπες άνοιξαν για το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα που θεωρείται κρίσιμο από την προσωρινή κυβέρνηση, μετά τις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στα νότια της χώρας μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων.

Ads

«Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα είναι έγκυρο. Το νέο σύνταγμα της δημοκρατίας του Κιργιστάν εγκρίθηκε παρά τις σποραδικές επιθέσεις αυτών που ήταν αντίθετοι» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία σημείωσε ότι με την έγκριση του νέου Συντάγματος το Κιργιστάν μπήκε στο δρόμο της «εγκαθίδρυσης μιας πραγματικής δημοκρατίας του λαού».

«Ο λαός έδωσε τέλος στην εποχή της απολυταρχικής και οικογενειακής διαχείρισης» σημείωσε αναφερόμενη στον πρώην πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κιργιστάν μετά την αιματηρή εξέγερση του Απριλίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Μπισκέκ, στηριζόμενη σε μερικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε πως το 62% του εκλογικού σώματος του Κιργιστάν ψήφισε σήμερα υπέρ του νέου Συντάγματος για την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτά στην ιστοσελίδα της www.shailoo.gov.kg, επικαλούμενη τα στοιχεία που υπάρχουν από το 24% των εκλογικών τμημάτων.

Ads

Το νέο Σύνταγμα αποδυναμώνει σημαντικά τον πρόεδρο προς όφελος του κοινοβουλίου, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός μόνο ατόμου.

Λίγο νωρίτερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα έφτασε στο 57,74% και ότι οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος).

Η Οτουμπάγεβα προσέθεσε ότι η κυβέρνησή της θα υποστηρίξει την άφιξη μιας αστυνομικής δύναμης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για να βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα, κυρίως στο Ος, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας που υπήρξε το επίκεντρο των συγκρούσεων, στις οποίες υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 2000 άνθρωποι στα μέσα Ιουνίου.