Πάνω από τα δύο τρίτα των κοριτσιών στην Υεμένη παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18 χρόνια, λόγω του πολέμου και της πείνας, σύμφωνα με τη Unicef.

Ads

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί και πως επίσης το 80% των οικογενειών της χώρας βρίσκεται σε χρέος.

Έτσι, πολλές οικογένειες καταφεύγουν από απελπισία στον γάμο ανηλίκων παιδιών τους.
Παντρεύουν τα μικρά κορίτσια τους, ελπίζοντας πως ο άνδρας θα είναι σε θέση να προσφέρει τα απαραίτητα στην «γυναίκα» του κι εκτός αυτής, να μειωθούν τα οικογενειακά τους έξοδα.

Παρόλο που η πρακτική των ανήλικων γάμων έχει διογκωθεί με την εμφάνιση του πολέμου, η Υεμένη αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια, καθώς δεν έχει θέσει κάποιο προαπαιτούμενο όριο ηλικίας για την πραγματοποίηση ενός γάμου. Το 2013 μάλιστα, το θέμα είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνούς κλίμακας όταν ένας ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε ότι ένα 8χρονο κορίτσι πέθανε από εσωτερική αιμορραγία στην νύχτα του γάμου της, αφού είχε παντρευτεί έναν 40χρονο άνδρα.

Ads

Αυτοί οι γάμοι σε τόσο πρόωρη ηλικία, εκτός του ότι διακόπτουν την εκπαίδευση των κοριτσιών και τα θέτουν σε κίνδυνο σωματικής κακοποίησης και βιασμού, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες στα κορίτσια, υποστηρίζουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο διαφαινόμενος λοιμός θα χειροτερέψει τις ήδη άθλιες συνθήκες.