Αποδέχεται στο σύνολό του το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για πολιτική μετάβαση το κυβερνών κόμμα της Υεμένης, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Τάρικ Σάμι στο πρακτορείο Reuters. Εφόσον το εν λόγω σχέδιο προχωρήσει ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ θα αποχωρήσει από την εξουσία, την οποία διατηρεί επί 32 χρόνια, και θα την παραδώσει στον αντιπρόεδρό του. Η αντιπολίτευση της Υεμένης χαιρέτισε την πρωτοβουλία, ωστόσο διαφωνεί με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αντιδρά στο ενδεχόμενο ασυλίας του Σάλεχ.

Ads

«Το κυβερνών κόμμα ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για την πλήρη εκ μέρους του αποδοχή της πρωτοβουλίας του GCC» δήλωσε o Τάρικ Σάμι.

Το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και μήνες μαζικές διαδηλώσεις, θα παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο του έναν μήνα μετά την υπογραφή συμφωνίας για το σχηματισμό εθνικής ενότητας υπό την αντιπολίτευση και θα του χορηγηθεί ασυλία από ενδεχόμενη ποινική δίωξη.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Υεμένης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να παραδώσει την εξουσία ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ωστόσο διαφώνησε με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ads

«Η αντιπολίτευση χαιρετίζει την πρωτοβουλία, με εξαίρεση τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας» δήλωσε ο νυν πρόεδρος της αντιπολίτευσης, Γιασίν Νομάν. Εξάλλου η αντιπολίτευση αντιδρά και στο ενδεχόμενο ασυλίας από ποινική δίωξη του Σάλεχ και της οικογένειάς του.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν αργά χθες οι ΗΠΑ για την απόφαση του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να μεταβιβάσει την εξουσία. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι υποστηρίζει «μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην Υεμένη, η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της χώρας αυτής».

Πέντε νεκροί σε συγκρούσεις με φυλή της Υεμένης

Στο μεταξύ, πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε μονάδα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς -το σώμα του στρατού του οποίου ηγείται ο γιος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ- και ένοπλους άνδρες μιας φυλής στην επαρχία Λατζ, στη νότια Υεμένη, ανακοίνωσε αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.



Οι σημερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Λάμπους, ενός ορεινού χωριού της επαρχίας Λατζ, όπου έξι στρατιωτικοί και ένοπλοι άνδρες είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις την περασμένη Πέμπτη.



Αιτία των συγκρούσεων αυτών είναι η άρνηση του στρατού να μεταφέρει το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βουνό κοντά στα χωριά της περιοχής, την οποία θεώρησαν πρόκληση οι κάτοικοι των χωριών, σύμφωνα με πηγές των φυλών.