Η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται ως το πρώιμο φαβορί για να πάρει ένα από τα σημαντικότερα μετάλλια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων: το χρυσό στην διπλωματία. Αυτή είναι η εκτίμηση ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και πολιτικών εμπειρογνωμόνων που λένε ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε τους Αγώνες, προκειμένου να μπει «σφήνα» μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, μειώνοντας ενδεχομένως την πίεση  και τις εις βάρος της κυρώσεις.

Ads

‘Ενα μόλις μήνα από τότε που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέπληξε τον κόσμο, λέγοντας ότι η χώρα του, ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στους Αγώνες, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν καθυστέρησε τις στρατιωτικές ασκήσεις, συναντήθηκε με την αδερφή του Κιμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Pyeongchang και έδωσε την συγκατάθεση του, για  διμερή σύνοδο κορυφής στο Βορρά.

«Η Βόρεια Κορέα εμφανώς φαίνεται να κερδίζει το χρυσό», δήλωσε ο Κιμ Σουνγκ Χαν, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας το 2012-2013 και διδάσκει τώρα στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

«Η αντιπροσωπεία και οι αθλητές της έχουν κερδίσει όλο το ενδιαφέρον και η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, μοιράζει κομψά χαμόγελα με τους Νοτιοκορεάτες. Ακόμα και για μια στιγμή, φαίνεται να είναι μια φυσιολογική κατάσταση».

Ads

Να σημειωθεί επίσης ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μου Τζάε-ιν και ο αρχηγός του κράτους της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ναμ συναντήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ  η επίσκεψη  της  Κιμ Γιο Γιονγκ, νεότερης αδερφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ιστορική, αφού είναι η πρώτη φορά από το 1948 που ένας εκπρόσωπος της οικογένειας Κιμ, επισκέπτεται τη Νότια Κορέα.