Την πεποίθηση ότι «η εξεύρεση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ» εξέφρασε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε μήνυμα φιλίας και ειλικρινούς συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και έκκληση για τερματισμό της κατοχής και οικοδόμηση σχέσεων ισότητας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Επανέλαβε δε πως «στο διακοινοτικό διάλογο έχει ήδη συμφωνηθεί ότι η διαχείριση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης» και ότι «η κεντρική κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να επιμερίζει μέρος των εσόδων στις δύο ομόσπονδες μονάδες».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες οριοθέτησης της αποκλειστικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «το θέμα αυτό είναι ανοικτό και με τη Συρία». Ειδικότερα ως προς τις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες, σημείωσε πως αυτές «έχουν προχωρήσει αρκετά» και ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται «πλέον πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων». Επιπλέον, προανήγγειλε την «προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

«Δεν αμφισβητούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα κανενός», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας με νόημα ότι «η εποχή των κανονιοφόρων και των πολεμικών ιαχών ανήκουν ανεπιστρεπτί σε άλλες, παρωχημένες εποχές».

Ads

Ο ίδιος τόνισε πως «η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει την έρευνα και την αξιοποίηση κοιτασμάτων και φυσικού αερίου από κράτη – μέλη της, λαμβανομένου υπόψη ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα που βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια θάλασσα σταδιακά εξαντλούνται». Σημείωσε, άλλωστε, πως το φυσικό αέριο αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη πηγή ενέργειας στην Ένωση (σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του 2009, στην ΕΕ το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και το φυσικό αέριο φτάνει στο 24%).

Απαντώντας στην ερώτηση σύνεδρου, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κηρύττει την ΑΟΖ με την Ελλάδα, προκειμένου ανάμεσα σε άλλα οι δύο χώρες να αξιοποιήσουν και τα κοιτάσματα στη «λεκάνη του Ηροδότου», ο κ. Χριστόφιας διαμήνυσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα μεταξύ τους και κατ’ επέκταση μπορούν να μοιραστούν τους όποιους πόρους, σημειώνοντας πως ζητούμενο αποτελεί να διευθετηθούν τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.