Χρηματική αποζημίωση ύψους 38.000 δολαρίων εκτίμησε ο δικαστής πως πρέπει να λάβει ο αστυνομικός που έριξε σπρέι πιπεριού σε διαδηλωτές του κινήματος Occupy στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

Ads

Ο πρώην πεζοναύτης,Τζον Πάικ Χάρτερ, αστυνομικός του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, επιτέθηκε εναντίον κατά ομάδας διαδηλωτών κατά τη διάρκεια λεκτικής αντιπαράθεσης με την αστυνομία το Νοέμβριο του 2011. Μετά το περιστατικό ο αστυνομικός τέθηκε σε 8μηνη άδεια μετ’αποδοχών, ενώ το περασμένο Αύγουστο εγκατέλειψε το σώμα, σύμφωνα με επιβεβαίωση του εκπροσώπου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Η επίθεσή του καταγράφηκε σε βίντεο και σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Χάρτερ, μετά την επίθεση δέχτηκε απειλές τόσο εκείνος όσο και η οικογένεια του, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ωστόσο ο ψυχολόγος του υποστήριξε πως με το καιρό τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση για ηθική ζημία.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=Gim_pqUAKcc]

Ads

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ ο δικηγόρος Μπερνί Γκόλντσμιθ δήλωσε ότι «στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους αστυνομικούς που θα βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο ακόμα και από άοπλους ειρηνικούς διαδηλωτές».