Εντείνεται η πίεση για την κυβέρνηση Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική λίρα υποχωρεί για μια ακόμη μέρα έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για τις συνέπειες της νομισματικής κρίσης της χώρας μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι δεν βλέπει κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ads

Η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, υφιστάμενη πλήγμα τόσο από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική όσο και από το επιδεινούμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 6,4 λίρες ανά δολάριο σήμερα το πρωί, που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία του από τις 15 Αυγούστου, ενώ πριν λίγο η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 6,37 λίρες.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο Ερντογάν και ο γαμπρός του Αλμπαϊράκ δεν κάνουν αρκετά για να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να ηρεμήσουν τις αγορές και να ανακόψουν το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων.

«Δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Τουρκίας ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον μεγαλύτερο κίνδυνο το 2019.

Ads