Χωρίς συγκεκριμένη φόρμουλα φόρμουλα για επανακεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με ταυτόχρονη αποφυγή «πιστωτικής σύσφιξης» κατέληξε χθες το Ecofin. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις πιθανές επιλογές που παρουσιάστηκαν για τον τρόπο παροχής εγγυήσεων. Διάσταση απόψεων και για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
 

Ads

Πάντως, το Συμβούλιο ενέκρινε την κινητοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής (ΕΤΠ) για στήριξη απολυμένων σε Ελλάδα και Αυστρία.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών των «27» εξέτασαν προτάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για το πώς θα μπορούσαν να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις για τα τραπεζικά ιδρύματα, στο πλαίσιο των στόχων για ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως σημειώνει το Reuters, και τα προβλήματα στον διατραπεζικό δανεισμό που προκαλεί το εντεινόμενο κλίμα ανησυχίας στις αγορές.
 
Το Ecofin δεν κατέληξε στο εάν οι εγγυήσεις αυτές θα γίνουν σε ενιαίο, ευρωπαϊκό υπόβαθρο ή σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών. «Το ζήτημα είναι η έκταση στην οποία θα “συλλογικοποιηθούν” αυτές οι εγγυήσεις για τις τράπεζες» ανέφερε αξιωματούχος στο βρετανικό πρακτορείο, λέγοντας πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στους «27» για το σημείο αυτό.
 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ ανέφερε πως εξετάζονταν δύο σχήματα εγγυοδότησης -το πρώτο στη βάση ενός «ενιαίου μοντέλου» και το δεύτερο στη βάση «κοινοπραξίας (consortium)» που θα συγκεντρώνει τις εγγυήσεις.
 
Όσον αφορά το ζήτημα των φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, το ανακοινωθέν του Ecofin αναφέρει πως εξέτασε την σχετική πρόταση της Κομισιόν, και ζήτησε από τις ομάδες εργασίες του συμβουλίου να την αναλύσουν.