Πολλές οικογένειες στην Ινδία ακόμη θρηνούν όταν ένα κορίτσι έρχεται στη ζωή, που δεν είναι εύκολη για τις γυναίκες στη χώρα. Υπάρχει όμως ένα χωριό που το πανηγυρίζει.

Ads

Όταν γεννήθηκε η Leena όλο το χωριό το γιόρτασε.  Στο Sagar Gram που βρίσκεται στην κεντρική Ινδία, η ζωή είναι διαφορετική για τα κορίτσια, από ότι στην υπόλοιπη χώρα. Πρώτα από όλα είναι περισσότερα από τα αγόρια. Δεύτερον, όταν έρθει η ώρα να παντρευτούν είναι οι γυναίκες που παίρνουν προίκα από την οικογένεια του γαμπρού. Και τρίτον οι γυναίκες είναι αυτές που θα φέρουν τα λεφτά στο σπίτι. Αυτά όμως δεν συμβαίνουν γιατί οι κάτοικοι του  Sagar Gram είναι προοδευτικοί, αλλά γιατί όταν τα κορίτσια τους «μεγαλώνουν», φτάνουν δηλαδή στην ηλικία των 11 ετών, ξεκινούν να εργάζονται ως εργάτριες του σεξ.

Μπορεί η Ινδία να έχει  καταργήσει τις διακρίσεις λόγω κάστας εδώ και 70 χρόνια, είναι όμως πολύ δύσκολο να σβήσει μια παράδοση χιλιάδων ετών. Για πολλούς Ινδούς, η κάστα στην οποία ανήκουν καθορίζει ακόμη το από ποιόν θα παντρευτούν μέχρι το τι θα φάνε. Σε πολλές περιπτώσεις η κάστα είναι που τους παγιδεύει στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Ένα τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα είναι και η περίπτωση των κοριτσιών του Sagar Gram, η σεξουαλική εκμετάλλευση των οποίων δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Τουλάχιστον 100.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή την κατάσταση, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσες είναι αυτές που ζουν το μαρτύριο τους χωρίς κανείς να το ξέρει.

image

Ads

Η  Leena, που είναι σήμερα 22 χρονών, λέει στον Guardian, ότι όλα τα κορίτσια στο  Sagar Gram μεγαλώνουν ακούγοντας ένα παραμύθι. Η ιστορία έχει ως εξής: Κάποτε ένας βασιλιάς ερωτεύτηκε μια χορεύτρια. Η βασίλισσα του λοιπόν, εξοργισμένη, της έβαλε μια δοκιμασία: αν μπορούσε να διασχίσει ένα ποτάμι περπατώντας σε ένα σχοινί, θα μπορούσε να γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας και να ανέβει μόνιμα κάστα. Η χορεύτρια ήταν ένα βήμα πριν την όχθη του ποταμού και την επιτυχία, όταν η βασίλισσα της έκοψε το σχοινί. «Μέχρι τώρα δελεάζαμε τους άνδρες σας με το χορό», είπε η χορεύτρια τότε στη βασίλισσα. «Από δω και πέρα, θα κλέβουμε τους άντρες σας με το σώμα μας», την προειδοποίησε.

Η  Leena θυμάται να της λένε αυτή την ιστορία. Θυμάται επίσης το δέος που ένιωσε όταν τα μεγαλύτερα κορίτσια από την κάστα της, την Bacchara, είχαν ξαφνικά αρκετά χρήματα για να αγοράζουν καλλυντικά και ωραία ρούχα. Θυμάται ακόμη τι της είπαν οι μεγαλύτερες κοπέλες του χωριού όταν ήταν 15 χρονών και η οικογένειά της είχε οικονομικά θέματα. «Οι γονείς σου τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Πώς γίνεται να πηγαίνεις εσύ σχολείο. Πρέπει να δουλέψεις».

Και κάπως έτσι ξεκίνησε να δουλεύει. «Όλα τα υπόλοιπα κορίτσια στο χωριό το έκαναν, οπότε ένιωσα ότι έπρεπε να το κάνω κι εγώ», λέει. Τα κορίτσια στο Sagar Gram, που βρίσκεται στις παρυφές ενός κεντρικού αυτοκινητόδρομου,  είναι προορισμένα για αυτή τη ζωή από την ημέρα που γεννιούνται. Οι γονείς αποφασίζουν ποιες από τις κόρες τους «κοστίζουν» πιο πολύ. Τα μεγαλύτερα κορίτσια διδάσκουν τα μικρότερα πώς να προσελκύουν πελάτες που περνούν με τα φορτηγά ή τα αυτοκίνητα τους. Τα μικρότερα πολλές φορές κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια, παρατηρώντας τι κάνουν οι μεγαλύτερες εν ώρα εργασίας.

Για την  Leena το σεξ ήταν ένα μυστήριο. «Όταν ήμουν μικρή, το πιο σημαντικό ήταν τα χρήματα που μου έδινε ο πελάτης. Δεν καταλάβαινα τι μου έκαναν. Έβλεπα μόνο τα λεφτά που ερχόντουσαν», λέει. Η παρθενιά της πληρώθηκε καλά. Έβγαλε 5.000 ρούπια (60 ευρώ) το πρώτο της βράδυ στη «δουλειά». Μετά η τιμή της έπεσε. Μια άλλη γυναίκα από τη Bacchara, που είναι σήμερα 29 ετών, λέει ότι το περισσότερο που μπορεί να βγάλει για να έρθει σε συννουσία με έναν πελάτη είναι 200 ρούπια (2,5 ευρώ). Έτσι αναγκάζεται να πηγαίνει με πέντε ή έξι άντρες τη μέρα, για να βγάλει το μεροκάματό της. 

image

Αν κάποιος επισκεφθεί το Sagar Gram δεν θα δει εύκολα γυναίκες να κυκλοφορούν μέσα στο χωριό, παρ’όλο που είναι περισσότερες από τους άντρες. Οι περισσότερες θα είναι σε κάποιο ξενοδοχείο ή στον αυτοκινητόδρομο αναζητώντας νέους πελάτες.

Η νόμιμη ηλικία για συγκατάθεση στο σεξ στην Ινδία είναι τα 18. Στο κρατίδιο όπου βρίσκεται το χωριό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, πέρασε πρόσφατα ένας νόμος που επιβάλλει θανατική ποινή για όποιον βιάζει παιδί κάτω των 12 ετών, ενώ αυξήθηκε και η ποινή φυλάκισης για οποιονδήποτε ενήλικα κάνει σεξ με παιδί κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέσα στο 2018 συνελήφθησαν 7 άτομα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στο Sagar Gram, μεταξύ των οποίων ήταν 5 μητέρες που εξέδιδαν τις κόρες τους. Ο νόμος είναι σαφής, αλλά ακόμη δεν μπορεί να αλλάξει μια «παράδοση» χρόνων, ούτε την οικονομική εξαθλίωση όσων τον παραβαίνουν. 

Οι περισσότεροι άντρες της Bacchara δεν δουλεύουν. Μόνο οι δουλειές με τις χαμηλότερες αμοιβές ή οι πιο εξευτελιστικές θέσεις είναι διαθέσιμες για αυτούς.Έτσι, βασίζονται οικονομικά στα παιδιά τους. Όπως όλοι στο χωριό, περιμένουν έξω από το σπίτι, όσο οι κόρες τους είναι μέσα με κάποιον πελάτη.

image

Ο Balram Chauhan που έχει πέντε κόρες, θα μπορούσε να είναι πλούσιος. Όμως είναι ο μόνος που παλεύει να ζήσει την οικογένειά του με ένα μαγαζάκι που έχει και να μην υποχρεώσει τα παιδιά του να γίνουν ιερόδουλες. «Πώς μπορεί ένας γιονιός να το κάνει αυτό; Να αφήσει τα παιδιά του να εκτεθούν σε τέτοια ψυχική και φυσική βία;», αναρωτιέται.

Η μητέρα του ήταν πόρνη. Και παρά τις προσπάθειές του, το ίδιο έγιναν και οι τέσσερις αδερφές του. «Από τη στιγμή που άρχισα να καταλαβαίνω τι γινόταν, ήθελα να τις σταματήσω. Αλλά οι γονείς μου αντιδρούσαν. Έλεγαν ότι ήταν μια παράδοση ετών και ποιος ήμουν εγώ για να τη σταματήσω». 

Ο κόσμος, όπως λέει, είναι κακός και κάθε φορά που τις βλέπει έστω και να μιλούν στο τηλέφωνο, διάφοροι καλοθελητές έρχονται να του πουν ότι έχασαν τον δρόμο τους…

Αν είχε μία κόρη θα ήταν εύκολο να χειριστεί την κατάσταση, είναι όμως πέντε και ούτε ο ίδιος είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει, καταλήγει στον Guardian.

image