Ευρεία νίκη κατέγραψαν οι αντικυβερνητικοί υποψήφιοι στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ. Περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι κατέστησαν πλειοψηφία τους υποψήφιους που προέρχονται από το κίνημα διαμαρτυρίας σε 17 από τα 18 συνοικιακά συμβούλια ενώ απέσπασαν το 90% των 452 εδρών.

Ads

Το Χονγκ Κονγκ είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό συμμετοχής, το οποίο έφτασε το 71% σημειώνοντας ρεκόρ.

Οι 117 περιφερειακοί σύμβουλοι που αναδείχτηκαν την Κυριακή θα συμμετέχουν στην επιτροπή των 1.200 μελών του οργάνου που ψηφίζει για την εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιφέρειας.

Ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν το πρωί της Δευτέρας, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ουάνγκ Γι υπενθύμισε ότι το Χονγκ Κονγκ «αποτελεί μέρος της Κίνας» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.

Ads

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αποσκοπεί στο να προκαλέσει χάος στο Χονγκ Κονγκ ή να υπονομεύσει την ευημερία και την σταθερότητά του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», προειδοποίησε από το Τόκιο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, φάνηκε πιο ανοιχτή, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνησή της, η οποία «σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών», θέλει «να ακούσει με ταπεινότητα» τον πληθυσμό.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις άρχισαν στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο εναντίον σχεδίου νόμου που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων πολιτών του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Το νομοσχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε τον Σεπτέμβριο, όμως έκτοτε οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας διευρύνθηκαν.

Η εκλογή 452 περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι διαχειρίζονται θέματα, όπως τα απορρίμματα των νοικοκυριών και τα δρομολόγια των λεωφορείων, συνήθως δεν προκαλούσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της πρώην βρετανικής αποικίας.

Χθες όμως οι εκλογές αυτές έλαβαν μια εντελώς διαφορετική χροιά λόγω του κινήματος αμφισβήτησης. Το αποτέλεσμα αυτό «δεν συνιστά τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση», δήλωσε στο AFP ο Γουίλι Λαμ, πολιτικός αναλυτής του Χονγκ Κονγκ. «Συνιστά μια βαθειά απόρριψη της κυβέρνησης (του Χονγκ Κονγκ) και της πολιτικής του Πεκίνου προς το Χονγκ Κονγκ».
Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, που αφορούν ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από τις μισές από τις 452 έδρες περιφερειακών συμβούλων, 201 αντικυβερνητικοί υποψήφιοι εξασφάλισαν έδρα, έναντι 28 υποψηφίων που πρόσκεινται στο Πεκίνο και 12 ανεξάρτητων.

Στις εκλογές του 2015 είχαν εκλεγεί μόνον λίγοι περισσότεροι από 100 υποψήφιοι του αντικυβερνητικού στρατοπέδου.

Η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει «απόλυτα» την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ παρά τη νίκη της αντιπολίτευσης.