Την ώρα που ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δήλωνε ότι «τουλάχιστον ο Χίτλερ δεν χρησιμοποιούσε χημικά όπως ο Άσαντ», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αμερικανική επέμβαση στη Συρία, κι αφού λίγο αργότερα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, την μάζεψε, λέγοντας «με κάθε ειλικρίνεια, έκανα κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος, δεν χωράει καμιά σύγκριση. Για αυτό, ζητώ συγγνώμη», πολλοί ήταν αυτοί που κάνανε άλλους συνειρμούς και συγκρίσεις.

Ads

Θυμήθηκαν όλες τις φορές που η Δύση προχώρησε στη χρήση χημικών κατά πολιτών σε διαδηλώσεις και ειδικότερα τα χημικά που χρησιμοποιεί η Αμερική στους ίδιους τους Αμερικανούς.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του βρετανικού Indepedent που υπενθυμίζει τις φορές που η Αμερική χρησιμοποίησε χημικά με αποδέκτη τον λαό της, στους δρόμους, όταν αυτός διαδήλωνε, παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικό χάρτη.

image

Ads

Με τίτλο στο σχόλιο: «Εχθροί, ξένοι και εγχώριοι» σημειώνει πως τα σύγχρονα δακρυγόνα είναι τεκμηριωμένα ένα χημικό όπλο, και χρησιμοποιείται συχνά και ευρέως από τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου.

Τον Αύγουστο του 2014, η Washington Post δημοσιοποίησε τη χρήση δακρυγόνων, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως χημικά στον πόλεμο, εναντίον διαδηλωτών στην Φέργκιουσον.

 

We’re blocked in from all sides now. #Ferguson

A post shared by 俳句 (@haikuunsung) on

Aug 12, 2014 at 10:27pm PDT

Ένας άλλος τύπος δακρυγόνων, χημικών όπλων, χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία στο Φοίνιξ της Αριζόνα τον Ιούλιο του 2016 κατά διαδηλωτών για τον αγωγό Ντακότα-Access τον Νοέμβριο το 2016.

Η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1993, η οποία υπογράφηκε από πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και από τις ΗΠΑ, απαγορεύει τη χρήση αυτών των δακρυγόνων στον πόλεμο, υπενθυμίζει ο Indepedent, ωστόσο, συνεχίζει «κάτι που θεωρείται πολύ σκληρό και επικίνδυνο για το πεδίο της μάχης θεωρείται κατάλληλο για τους δρόμους, και έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ενάντια του πλήθους στην Αμερική».

Πρόσφατες χρήσεις των δακρυγόνων για τα πλήθη στις ΗΠΑ

image