Χιλιάδες Βενεζουελανοί έχουν περάσει από χθες τα σύνορα με την Κολομβία, που άνοιξαν επίσημα μετά από έναν χρόνο. Ο λόγος; Για να αγοράσουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα τους, η οποία μέρα με τη μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Ads

Μια στρατιωτική μπάντα ήταν στο πέρασμα για να καλωσορίσει μετά μουσικής τους χιλιάδες γείτονες που ήρθαν για μια σύντομη επίσκεψη στη χώρα, προκειμένου να αφήσουν τον οβολό τους στην τοπική αγορά. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Βενεζουέλας ταξίδεψαν χιλιόμετρα και στήθηκαν επί ώρες στην ουρά περιμένοντας το πράσινο φως. Μόνο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, πάνω από 28.000 Βενεζουελανοί είχαν μπει σε κολομβιανό έδαφος.

Πολλοί άνθρωποι ταξίδεψαν από όλες τις περιοχές της Βενεζουέλας για να σταθούν στην ουρά ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη στην χώρα τους, που έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση.

image

Ads

«Ήρθα μαζί με την οικογένεια μου για να κάνω κάποιες αγορές, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε τίποτε να φάμε», δήλωσε στο Reuters ο Γουίλμαρι Σαλχέδο, ένας 17χρονος φοιτητής μηχανολογίας, που ταξίδεψε 800χλμ από την κεντρική πόλη Μαρακάι, ελπίζοντας να αγοράσει ρύζι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι.

image

Τα σύνορα των δύο χωρών παρέμεναν ερμητικά κλειστά από πέρυσι τον Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος Νικόλας Μαδούρο είχε διατάξει το σφράγισμα τους αιφνιδιαστικά, για «να προστατέψει την χώρα από παράνομους διακινητές και παραστρατιωτικούς».

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά κατά μήκος της συνοριογραμμής των δύο χωρών, έκτασης 2.219χλμ., επί σειρά ετών πραγματοποιείται παράνομη διακίνηση από οδοντόκρεμες και ζυμαρικά έως ναρκωτικά και όπλα.

image

Η αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση του «τέχνασμα για να στρέψει αλλού την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα που επιδεινώνονται».

image

Έκτοτε τα προβλήματα όντως γιγαντώθηκαν στη Βενεζουέλα. Η οικονομία της χώρας που ήταν έτσι κι αλλιώς σε κακή κατάσταση επιδεινώθηκε από την ενεργειακή κρίση. Αυτή προέκυψε καθώς η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η πηγή των δύο τρίτων της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχει υποστεί πλήγμα από την χειρότερη ξηρασία με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα από το 1969.

image

Τα ράφια των περισσότερων καταστημάτων είναι πια άδεια, ενώ σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και φαρμακεία φρουρούνται για να αποφευχθούν οι λεηλασίες, που είναι συχνό φαινόμενο τους τελευταίους μήνες. Τεράστιες ουρές για τα τρόφιμα και μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των πολιτών, είναι οι εικόνες που συχνά μεταδίδουν τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη χώρα.

image

Στο πλαίσιο αυτό ο Μαδούρο αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη το άνοιγμα των συνόρων, δηλώνοντας: «Ενδιαφερόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κολομβίας».

image

Πέντε συνοριακά περάσματα για πεζούς θα είναι ανοιχτά κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 6:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και οι Βενεζουελανοί που μέχρι τώρα αναγκάζονταν να λαδώνουν κάποιον αξιωματούχο για να μπορέσουν να πάρουν κάποια αγαθά, αναμένεται να συνεχίσουν να επισκέπτονται τη γείτονα χώρα, με το αδιέξοδο στη Βενεζουέλα να μην φαίνεται να βρίσκει σύντομα λύση.

image