Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων στις Φιλιππίνες από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν με τις αρχές να εκτιμούν πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 10.000 στην πληγείσα περιοχή της επαρχίας Λέιτε. Πρόκειται για την χειρότερη φυσική καταστροφή στη χώρα που έχει καταγραφεί ποτέ και έναν από τους φονικότερους και ισχυρότερους τυφώνες στον κόσμο, με ριπές ανέμων που ξεπερνούσαν τα 300 χλμ. την ώρα.

 
Οι εκτιμήσεις για τους χιλιάδες νεκρούς έρχονται την ώρα που τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν να βοηθήσουν τους επιζώντες και παράλληλα συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας τα περισσότερα θύματα είτε πνίγηκαν, είτε καταπλακώθηκαν από κτίρια που κατέρρευσαν.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για περίπου 1.000 νεκρούς.  Σύμφωνα με διεθνή μέσα η περιοχή Λέιτε μετά το πέρασμα του τυφώνα έχει βυθιστεί στο χάος. «Άνθρωποι εξακολουθούν να ψάχνουν συγγενείς και φίλους τους στα χαλάσματα και να βρουν κάτι να φάνε», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera από την Τακλομπάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε.
 
Η Τακλομπάν, με 220.000 κατοίκους «έφερε» το κύριο βάρος του περάσματος του τυφώνα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια κατεστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια.
 
Στρατιωτικές δυνάμεις αποβιβάζονται στο διαλυμένο αεροδρόμιο μεταφέροντας προμήθειες ωστόσο αυτές δεν είναι αρκετές για τους πληγέντες, όπως σημειώνεται. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η στέγαση», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι έχουν φτιάξει πρόχειρα καταλύματα ή έχουν βρει καταφύγιο στα ασφυκτικά γεμάτα σχολεία και γήπεδα της πόλης.
 
«Καταστράφηκαν τα πάντα. Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής. Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας. «Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα. Είναι τρομακτικό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι έστειλε περιπολίες για να σταματήσει τις εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τροφή και νερό.
 

Στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Ο τυφώνας που στο πέρασμα του από το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν κατηγορίας 5 κινείται σε μια νοητή ευθεία γραμμή από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά πριν πλήξει το βόρειο Βιετνάμ, τις αμέσως επόμενες ώρες.
 
Οι αρχές του Βιετνάμ έχουν απομακρύνει περίπου 600.000 κατοίκους από περιοχές που αναμένεται να περάσει ο Χαϊγιάν. «Εκκενώσαμε τουλάχιστον 147.000 κατοικίες, δηλαδή περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο σε 200.000 κατοίκους κεντρικών περιοχών, κυρίως της επαρχίας Κουάνγκ Ναμ, επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς ο Χαϊγιάν άλλαξε την πορεία του.

Ads

* Φωτογραφίες – βίντεο από το RT.