Στοιχεία της κυβέρνησης της Ινδίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν πως τα τελευταία χρόνια πάνω από 2.500 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου
Ads
Το υπουργείο υγείας της Ινδίας κατέθεσε ένορκη κατάθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν 80 θάνατοι που οφείλονταν σε κλινικές δοκιμές τον Ιανουάριο του 2005 και τον Ιούνιο του 2012. Σύμφωνα με την οργάνωση Swasthya Adhikar Manch (SAM), μεταξύ του Ιουλίου 2012 και Αυγούστου 2013, ακόμα 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το υπουργείο παραδέχτηκε επίσης ότι στο διάστημα 2005-2012, συνολικά 2.644 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών για 475 «νέες χημικές ουσίες», που δεν χρησιμοποιούνται ως φάρμακα σε καμία χώρα . Η SAM καταγγέλλει πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από τις κλινικές δοκιμές σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που αναφέρει ότι οι άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και όχι από τις κλινικές δοκιμές.
«Δεν ακολούθησαν κάποιο πρωτόκολλο, ούτε πραγματοποιήθηκαν νεκροψίες. Τότε πως έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα;», διερωτάται η Αμίλια Νίντχι που προέρχεται από την οργάνωση SAM, στο Inter Press Service (IPS). Σημειώνεται ότι οι οικογένειες δεν πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις, καθώς αποζημίωση καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση που ο θάνατος προκληθεί από την κλινική δοκιμή.
Η Ινδία αποτελεί «κόμβο» για κλινικές δοκιμές φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, κυρίως από φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού και όπως σημειώνεται το IPS οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται οι ανεξέλεγκτες. Έγγραφα της κυβέρνησης δείχνουν πως στο διάστημα μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2005 έως Ιουνίου 2012, αναφέρθηκαν περίπου 11.972 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, εκ των οποίων οι 506 προκλήθηκαν από τις κλινικές δοκιμές. Τα στοιχεία προκάλεσαν αντιδράσεις αναφορικά με το τρόπο που διεξάγονται οι κλινικές έρευνες.
Το υπουργείο υγείας ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανησυχίες από ακτιβιστές και δημιούργησε μια ομάδα εμπειρογνώμων αποτελούμενη από 6 μέλη, υπό τον αρμόδια υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων (CIDSCO). Η επιτροπή συνέστησε πως οι δοκιμές αυτές πρέπει να γίνονται μόνο σε διαπιστευμένα κέντρα και ότι πρέπει να είναι κρατικά αναγνωρίσιμη η επιτροπή δεοντολογίας του ινστιτούτου και ο βασικός ερευνητής των δοκιμών.
Όσο για το θέμα των αποζημιώσεων εξετάζεται στο πλαίσιο της νέας οδηγίας. Τη περίοδο 2010-2012 ο Γενικός Ελεγκτής ναρκωτικών είχε εγκρίνει 1.065 κλινικές δοκιμές. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ακόμα και οι γιατροί εκμεταλλεύονται την φτώχεια, τον αναλφαβητισμό και την έλλειψη ευαισθητοποίησης ώστε να αρνηθούν τις αποζημιώσεις.
«Η αποζημίωση δεν χρειάζεται να καταβληθεί για τραυματισμό ή θάνατο που πολλές φορές οφείλονται σε μη σχετικές αιτίες. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θανάτου ή τραυματισμού ή αναπηρίας, η αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλλεται στους συμμετέχοντες ή στους νόμιμους κληρονόμους του», διευκρινίζει η έκθεση της επιτροπής. Ωστόσο το ποσό της αποζημίωσης εξακολουθεί να τελεί υπό σκέψη. «Η έκθεση ασχολείται με τα ζητήματα που θέσαμε. Τώρα πρέπει να δούμε αν αυτές οι συστάσεις εφαρμόζονται σωστά», λέει στο Inter Press Service ο Σινμάι Μίσρα, συντονίστρια της οργάνωσης SAM.
Η SAM είναι μια οργάνωση διαφόρων φορέων που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τα δικαιώματα. Τον Ιανουάριο του 2012 η SAM είχε υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2012 σχετικά με την ανάγκη για διαφάνεια στις κλινικές δοκιμές στην Ινδία και σημειώνοντας πως μόνο στην επαρχεία Madhya Pradesh μέσα σε τέσσερα χρόνια (2006-2010) έχει καταγράψει 36 θανάτους κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.
Παράλληλα η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων έχει επισημάνει τις παράνομες κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2011 σε γυναίκες για ένα φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού. Ενδεικτικό είναι πως το 2006, σε έκθεση του οργανισμού WEMOS και του ερευνητικού οργανισμού SOMO, και οι δύο με έδρα το Άμστερντάμ, παρουσιάζονταν 22 περιπτώσεις ανήθικων κλινικών δοκιμών στον κόσμο. Οι οκτώ από αυτές ήταν στην Ινδία.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το υπουργείο υγείας πάνω από τις μισές κλινικές δοκιμές διεξάγονται από ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι υπόλοιπες από εγχώριες και ερευνητικούς οργανισμούς. «Η επίγνωση του συμμετέχοντα για τη δοκιμή, είναι υποχρεωτική», αναφέρει η έκθεση. Ο Μίσρα τονίζει πως «αυτό είναι ένα σημείο που εκμεταλλεύονται εις βάρος των συμμετεχόντων οι ανήθικοι επαγγελματίες». «Δεν είμαστε κατά των κλινικών δοκιμών στη χώρα. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εκμετάλλευση των συμμετεχόντων. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη», δήλωσε ο Μίσρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >