Στους 15.000 έχουν φτάσει οι Γιεζίντι (θρησκευτική μειονότητα στο Β. Ιράκ που διώκεται από του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους) οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο στη Συρία, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ξεκινήσει τη μεταφορά των νεοαφιχθέντων προσφύγων. Οι πρόσφυγες, μεταφέρονται από τα σύνορα στον καταυλισμό Newroz, περίπου 60 χιλιόμετρα προς τα δυτικά.

Ads

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες καταφτάνουν εξαντλημένοι και ψυχολογικά τραυματισμένοι, με πόδια γεμάτα πληγές και έχοντας περάσει μέρες στο Όρος Sinjar σε αποπνικτικές θερμοκρασίες χωρίς φαγητό, νερό ή κατάλυμα, μετά τη φυγή τους για να σωθούν, και έχοντας περπατήσει πολλές ώρες –σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέρες– για να βρουν ασφάλεια. Είναι εξαντλημένοι, διψασμένοι και πεινασμένοι, ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά, ενώ πολλοί φέρουν απεριποίητα τραύματα.

image

Πολλές οικογένειες προσφύγων έχουν διασκορπιστεί μεταξύ του Sinjar, της Συρίας και της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, άλλα έχουν σκοτωθεί, απαχθεί ή εξαφανιστεί μέσα στο χάος. Η πλειοψηφία των παιδιών βρίσκονται τώρα με τους παππούδες, τα ξαδέρφια τους ή μακρινούς συγγενείς. Πολλοί πρόσφυγες αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ηλικιωμένους καθώς δεν μπορούσαν να τους κουβαλήσουν, και αγωνιούν να μάθουν αν είναι ακόμα ζωντανοί. Άλλοι που έφτασαν σώοι στον καταυλισμό κάνουν λόγο για νεαρά κορίτσια και γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να μείνουν πίσω και να πουληθούν. Οικογένειες λένε ότι οι νεαροί άντρες τους σκοτώθηκαν.

Ads

image

Ο καταυλισμός Newroz φιλοξενεί μέχρι στιγμής 15.000 Γιεζίντι από το Ιράκ. Εκατοντάδες άλλοι διαμένουν σε κοντινά χωριά και πόλεις γύρω από το Al Qahtaniyyeh και το Ras Al Ain. Έπειτα από μερικές μέρες διαμονής στον καταυλισμό, πολλοί πρόσφυγες επιστρέφουν στο Ιράκ για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην περιοχή Dohuk στο βόρειο Κουρδιστάν, αλλά χιλιάδες συνεχίζουν ακόμα να έρχονται.

«Η κατάσταση των Γιεζίντι παραμένει μεταβαλλόμενη και γεμάτη προκλήσεις, και είναι ζωτικής σημασίας να δεχτούν αυτοί οι άνθρωποι βοήθεια και προστασία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες», πρόσθεσε.