Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους στη Χιλή την Κυριακή μετά την υπερχείλιση του ποταμού Μάουλε εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων σε κεντρικούς και νότιους τομείς της χώρας, ενώ μέχρι τώρα δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με ο υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ από την υπουργό Εσωτερικών Καρολίνα Τοά, κάνει λόγο για δύο νεκρούς και άλλους έξι αγνοούμενους. Αναφέρεται επίσης σε 9.814 αποκλεισμένους, 4.077 πλημμυροπαθείς και 2.054 σε προσωρινά καταφύγια.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο των υδάτων στον ποταμό Μάουλε διπλασιάστηκε λίγο πριν την δημοσίευση του απολογισμού και παρακολουθείται στενά από τις αρχές. Η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς έδωσε εντολή να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους 1.800 κάτοικοι περιοχών κοντά στις όχθες του στην πόλη Κονστιτουσιόν, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται  για τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, οι οποίες εξηγούν πως οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών όπως ο Μαπότσο και Μάιπο, που διασχίζουν το Σαντιάγο, και προκάλεσαν πλημμύρες σε κοινότητες του νότου.

Ads

Πλάνα από τον αέρα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της Χιλής πιστοποιούν πως έχουν γίνει εκτεταμένες πλημμύρες στην Κοτάουκο και στη Λικαντέν, πόλεις νότια του Σαντιάγο.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις άρχισαν την Πέμπτη και έπληξαν κυρίως ορεινές περιοχές.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ