Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε χθες Δευτέρα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά η κοινωνική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται, καθώς επαναλήφθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και σε άλλες πόλεις.

Ads

Νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του Κράτους, που τόνισε πως «η Χιλή άλλαξε και η κυβέρνηση πρέπει επίσης να αλλάξει», επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για ένα «κοινωνικό πρόγραμμα» με υψηλότερες συντάξεις, χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και σταθερές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ άλλων.

Οι διαδηλωτές ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης, τέλος στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αλλαγή συντάγματος, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη διοργανώνουν νέα γενική απεργία.

image

Ads

Στο παρακάτω βίντεο ορχήστρα στο Σαντιάγκο εμψυχώνει τους διαδηλωτές παίζοντας το χιλιανό λαϊκό τραγούδι των Sergio Ortega και Quilapayun: «Λαός Ενωμένος, Ποτέ Νικημένος».