Ο ηγέτης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση της οποίας είναι επικεφαλής, υποστηρίζοντας ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι κρατείται από τους Σαουδάραβες.
Ο Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο, με τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Ριάντ όπου βρισκόταν.
Σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νασράλα είπε ότι η παραίτηση του Χαρίρι είναι «μια σαουδαραβική παρέμβαση άνευ προηγουμένου» στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και κάλεσε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να επιστρέψει στη Βηρυτό. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου παραμένει νόμιμη και δεν έχει παραιτηθεί. «Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κρατείται στη Σαουδική Αραβία, του απαγορεύεται μέχρι τώρα να επιστρέψει στον Λίβανο», είπε. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Χαρίρι «υποχρεώθηκε» από τους Σαουδάραβες να υποβάλει παραίτηση και «να διαβάσει ένα κείμενο γραμμένο από εκείνους».
Ο Νασράλα κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. «Το πιο επικίνδυνο, είναι να υποκινείς το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. Μιλώ για πληροφορίες που διαβεβαιώνουν ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο», επέμεινε.
«Σήμερα είμαστε ισχυρότεροι», πρόσθεσε, προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
Ο Νασράλα υποστήριξε εξάλλου ότι οι Υεμένιοι αντάρτες Χούτι (που στηρίζονται από το Ιράν) έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν πυραύλους, διαψεύδοντας έτσι τον ισχυρισμό της Σαουδικής Αραβίας ότι η οργάνωσή του ήταν εκείνη που εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ την περασμένη εβδομάδα.
Η Σαουδική Αραβία θα αποτύχει στον Λίβανο, όπως έγινε και σε όλα τα άλλα πεδία της περιοχής, συνέχισε.
Ανησυχία για την τύχη του Χαρίρι
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν εξέφρασε σήμερα ανησυχία αναφορικά με τις πληροφορίες για την τύχη του Σαάντ Χαρίρι, του παραιτηθέντα πρωθυπουργού της χώρας.
Ο Αούν, σε συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές ξένων χωρών και τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στον Λίβανο, ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες που αφορούν την τύχη του Χαρίρι, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.
Όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Jadeed TV, ο Αούν ζήτησε από τον επιτετραμμένο του Ριάντ Ουαλίντ αλ-Μπουχάρι την επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες της παραίτησής του.
Δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Λιβάνου δήλωσαν χθες στο Reuters ότι εκτιμούν πως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός κρατείται στη Σαουδική Αραβία. Μια άλλη πηγή, ένας ανώτερος πολιτικός από τον κύκλο του Χαρίρι, είπε ότι η Σαουδική Αραβία, του ζήτησε να παραιτηθεί και τον έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ κάποιος μη κατονομαζόμενος που γνωρίζει την κατάσταση εκτίμησε ότι το Ριάντ ελέγχει και περιορίζει τις κινήσεις του.
Από την πλευρά του το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >