Από το υπάρχει, στον δεν υπάρχει και από το ήταν ένα γιγάντιο ερπετό, στο ήταν απλώς ένας ελέφαντας από τσίρκο που κολυμπούσε, οι θεωρίες για την αφεντιά της δεν τελειώνουν ποτέ. Ο λόγος για την «Νέσι», το λεγόμενο «τέρας» του Λοχ Νες.

Ads

Μια ακόμη θεωρία έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες και να γαργαλήσει τη φαντασία στους φανατικούς που ακόμη και σήμερα επιδιώκουν να την δουν, κάνοντας τη μυθική λίμνη των Χάιλαντς, μία από της μεγαλύτερες ατραξιόν της Σκωτίας.

Έπειτα από μακρά μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα, ένας Νεοζηλανδός επιστήμονας υποστηρίζει ότι η Νέσι ήταν ένα γιγάντιο Χέλι. 

Ο γενετιστής Νιλ Γκέμελ, από το Πανεπιστήμιο Οτάγκο στο Ντάνεντιν, ανέλυσε τις ακολουθίες DNA σε 250 δείγματα νερού που αντλήθηκαν από τα βάθη της σκοτσέζικης λίμνης.

Ads

Τα αποτελέσματα οδήγησαν τον επιστήμονα και την ομάδα του να αποκλείσουν την υπόθεση ενός ερπετού που ήρθε από τα βάθη της ιουράσιας περιόδου. Η «Νέσι» δεν είναι λοιπόν πλησιόσαυρος, όπως είχε υποστηριχθεί παλαιότερα. Αποκλείει επίσης τις θεωρίες ότι ήταν γιγάντιο ψάρι, γατόψαρο, οξύρρυγχος ή καρχαρίας της Γροιλανδίας. 

«Βρίσκουμε μια σημαντική ποσότητα DNA χελιού», που αφθονεί στα ψυχρά νερά του Λος Νες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκέμελ. «Τα δεδομένα μας δεν αποκαλύπτουν το μέγεθός τους, αλλά οι ποσότητες που βρήκαμε μας κάνουν να μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν γιγαντιαία χέλια στο Λος Νες», υπογράμμισε ο γενετιστής.

«Επιπλέον έρευνες είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουμε ή να ανασκευάσουμε αυτή τη θεωρία, όμως σύμφωνα με τα δεδομένα μας, η υπόθεση ενός τεράστιου χειλιού είναι εύλογη», καταλήγει ο καθηγητής Γκέμελ, που σημειώνει πως αυτή η υπόθεση είχε διατυπωθεί και το 1933.

Ο Νεοζηλανδός καθηγητής εκφράζει τη χαρά του για το γεγονός ότι έχει κατασκευάσει μια «εξαιρετική βάση δεδομένων» για αυτό που μπορεί να βρίσκεται στη λίμνη.

Πάντως για το «τέρας», έχουν ειπωθεί τα πάντα. Ακόμη κι όταν απλώς η κίνηση του κυμάτων υπό την επίδραση του ανέμου που δημιούργησε την ψευδαίσθηση σε κάποιους ότι το είδαν. 

Σε μια διασκεδαστική θεωρία, το 2006, έπειτα από έρευνες δύο χρόνων, ένας Σκωτσέζος παλαιοντολόγος κατέληξε πως η «Νέσι» ήταν στην πραγματικότητα ελέφαντας ενός περιοδεύοντος τσίρκου που κολυμπούσε στα νερά της λίμνης.