Σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησε η δίκη του Τζον Ντέμιανουκ, του αποκαλούμενου και «Ιβάν του Τρομερού», ο οποίος κατηγορείται για συναυτουργία στην εκτέλεση 28.000 δολοφονιών στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ήταν δεσμοφύλακας.

Ads

Ο 89χρονος Ντέμιανουκ προσήλθε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι καθώς όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Στο χώρο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο για την τελευταία, όπως αναμένεται, μεγάλη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ουκρανικής καταγωγής «Ιβάν ο Τρομερός» κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, αν το γερμανικό κακουργιοδικείο αποφασίσει ότι πράγματι διατέλεσε το 1943δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο εξόντωσης του Σόμπιμπορ, το οποίο βρίσκεται στη σημερινή Πολωνία. Τη χρονιά εκείνη δολοφονήθηκαν περίπου 27.900 Ολλανδοί πολίτες εβραίοι, στους θαλάμους αερίων.

Η υπεράσπιση και η οικογένεια του Ντέμιανουκ υποστηρίζουν ότι ο 89χρονος δεν θα αντέξει μια δίκη, αλλά τόσο η γερμανική όσο και η αμερικανική δικαιοσύνη που τον εξέδωσε, τον έκριναν ικανό να δικαστεί, με καθημερινές συνεδρίες 1,5 ώρας. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τον ερχόμενο Μάιο.

Ads

Ο Ντέμιανουκ υπηρετούσε στον Κόκκινο Στρατό και βρέθηκε αιχμάλωτος των Ναζί το 1942. Εκπαιδεύτηκε στο πολωνικό στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα και τα επόμενα δυο χρόνια υπηρέτησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Σόμπιμπορ, Μάιντανεκ και Φλόσενμπουργκ. Σήμερα ο Ντέμιανουκ υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να εργαστεί αλλά και ότι οι επιζήσαντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τον μπερδεύουν με άλλους δεσμοφύλακες και κυρίως με αυτόν που είχε «κερδίσει» το παρατσούκλι «Ιβάν ο Τρομερός».

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη όμως, ο 89χρονος σήμερα Ντέμιανουκ, και ο «Ιβάν ο Τρομερός» είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο Ντέμιανουκ ζούσε από το 1952 στις ΗΠΑ απ’ όπου απελάθηκε το 2009. image

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ντέμιανουκ δικάζεται, καθώς το 1988 είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το Ισραήλ, αλλά απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών για την ταυτότητά του.