Ads

Την έναρξη των στρατιωτικών δράσεων κατά της Λιβύης, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το τέλος της έκτακτης διεθνούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Εν τω μεταξύ, παρά την χθεσινή ανακοίνωση από το καθεστώς του Καντάφι για «κατάπαυση του πυρός» σήμερα οι μάχες συνεχίστηκαν με τις καθεστωτικές δυνάμεις να επιτίθενται στη Βεγγάζη, την πόλη που αποτελεί το προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τον Νικολά Σαρκοζί, γαλλικό αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση κατά των δυνάμεων του Καντάφι. Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Βενεζουέλα καταδίκασαν την επίθεση στη Λιβύη με τον Ούγκο Τσάβες να τονίζει ότι «όλα γίνονται για το πετρέλαιο».

Την πρώτη επίθεση κατά των δυνάμεων του Καντάφι εξαπέλυσε γαλλικό αεροπλάνο, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στρατού της χώρας. Εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού ανέφερε ότι το γαλλικό αεροσκάφος κατέστρεψε έναν πρώτο στόχο στη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ, σημείωσε ότι «ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος». Το Al Jazeera, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές από τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ads

Οι αποφάσεις από τη Σύνοδο στο Παρίσι

Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού «Υποστήριξη στο λαό της Λιβύης» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, δηλώνουν «αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά» για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, «παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική».

Στη σύνοδο μετείχαν 22 χώρες , χώρες μέλη της ΕΕ , χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ , πολλές αραβικές χώρες ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία , ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για την επιχείρηση.

Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της Συνόδου, «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη που αφορά κυρίως την προστασία των πολιτών της Λιβύης με το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του καθεστώτος Καντάφι». «Αν και η συνεισφορά της κάθε χώρας μας θα είναι διαφορετική , είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά για να υλοποιηθούν αυτές αποφάσεις», σημειώνεται στο κείμενο.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας». «Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τον αραβικό λαό», τόνισε. «Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την δολοφονική παράνοια στη Λιβύη. Ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη λήξη της Συνόδου, σημείωσε ότι «ο Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων». «Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων», πρόσθεσε ο Κάμερον.

«Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.«Την αποχώρηση του Καντάφι σύντομα» ευχήθηκε από την πλευρά της η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξουν και άλλες αποστασίες στο καθεστώς της Λιβύης». «Είναι βέβαιο ότι νέες συνθήκες θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση μέσα στην οποία θα πρέπει να ενεργήσουν όλοι, περιλαμβανόμενων και αυτών που έως τώρα αποτελούν το περιβάλλον του συνταγμαστάρχη Καντάφι», πρόσθεσε η Κλίντον.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει αρνητική σε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ότι «οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί». Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι «η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι», αλλά ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει «γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη». Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί». Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Μετά το πέρας της Συνόδου στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας». «Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Ελλάδα θα έχει ρόλο στα «μετόπισθεν» των επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και η βάση στη Σούδα.

Νωρίτερα, ο Καντάφι είχε εξαπολύσει απειλές προς τις διεθνείς δυνάμεις, διαμηνύοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα το μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση». Σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση».

Σημειώνεται ότι το Al Arabiya, το οποίο επικαλείται γαλλική στρατιωτική πηγή, μεταδίδει πως γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν σήμερα στο λιβυκό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με το Al Arabiya τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι «συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη».

Μάχες και σήμερα παρά την «κατάπαυση του πυρός»

Εν τω μεταξύ, οι μάχες στη Βεγγάζη συνεχίστηκαν και σήμερα το πρωί παρά τη χθεσινή ανακοίνωση του καθεστώτος για «κατάπαυση του πυρός». Από την πλευρά της η Τρίπολη κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και επιτέθηκαν σε πιστούς του Καντάφι την περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.

Το Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης από τις δυνάμεις του Καντάφι. Ένα αεροπλάνο κατερρίφθη.

Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εισέβαλλαν στη Βεγγάζη, ωστόσο, νεότερες πληροφορίες από τους αντικαθεστωτικούς αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν. «Καταλάβαμε τέσσερα άρματα μάχης μέσα στη Βεγγάζη. Οι δυνάμεις μας απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι από τη Βεγγάζη και ψάχνουμε στη δυτική πύλη εισόδου για τυχόν στρατεύματα του Καντάφι», ανακοίνωσε ο Νασρ αλ-Κικίλι, δικηγόρος ο οποίος εργάζεται για το κέντρο Τύπου των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για επιθέσεις και στις πόλεις Μιζουράτα και Ζιντάν. Στη Μιζουράτα μαρτυρίες αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ενώ το Al Arabiya μετέδωσε ότι η Ζιντάν βομβαρδίζεται και ότι άρματα μάχης του Μουάμαρ Καντάφι πλησιάζουν την πόλη.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα, ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ δήλωσε ότι η χώρα του έχει καθηλώσει στο έδαφος όλα τα πολεμικά αεροσκάφη και πρόσθεσε: «Η κατάπαυση του πυρός είναι πραγματική και αξιόπιστη. Θέλουμε να έλθουν παρατηρητές το συντομότερο» για να το επιβεβαιώσουν.