«Προστατευόμενη ζώνη εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας» χαρακτηρίζει η UNESCO την παλαιά πόλης της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη στο σκεπτικό της απόφασής της να την ανακηρύξει σε μνημείο.

Ads

Όπως μεταδίδει το euronews, με ψήφους δώδεκα υπέρ, τρεις κατά κι έξι αποχές η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενέταξε της Χεβρώνα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή των Ισραηλινών με το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «ηθική αισχύνη», ενώ οι Παλαιστίνιοι έχουν κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένοι.

«Η απόφαση της Unesco αναφορικά με τη Χεβρώνα και τον Τάφο των Πατριαρχών είναι μια ηθική αισχύνη. Ο χωρίς σημασία αυτός οργανισμός προωθεί την ψεύτικη ιστορία. Ντροπή στην Unesco», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμάνουελ Νάχσον.

Ads

Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «επιτυχία» την απόφαση.

Η ψηφοφορία αυτή «είναι μια επιτυχία της διπλωματικής μάχης που δίνουν οι Παλαιστίνιοι σε όλα τα μέτωπα απέναντι στις ισραηλινές και αμερικανικές πιέσεις» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Παλαιστινίων σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη Χεβρώνα ζουν 200.000 Παλαιστίνιοι και μερικές εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι σε έναν φυλασσόμενο από στρατιώτες θύλακα, που βρίσκεται κοντά σε έναν άγιο τόπο τόσο για τους Εβραίους που τον αποκαλούν Τάφο των Πατριαρχών, όσο και για τους μουσουλμάνους που το ονομάζουν Τέμενος του Ιμπραήμ.

Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι το μνημείο απειλείται εξαιτίας της «ανησυχητικής» αύξησης των βανδαλισμών εναντίον παλαιστινιακών ιδιοκτησιών στην παλιά πόλη, πολλές από τις οποίες αποδίδουν στους Ισραηλινούς εποίκους.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η απόφαση για τη Χεβρώνα, στην οποία η πόλη χαρακτηρίζεται «ισλαμική», απαρνείται την εβραϊκή παρουσία των 4.000 ετών.

«Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία παλαιά πόλης της Χαναάν, στην οποίαν έζησαν πολλοί άνθρωποι κι επεκράτησαν πολλές θρησκείες. Είναι μία Αραβοϊσλαμική πόλη με πλειονότητα τους μουσουλμάνους ενώ υπάρχει και εβραϊκή όπως και χριστιανική μειονότητα, που ζουν εκεί. Ιστορικά αποτελούσε παράδειγμα διαθρησκευτικής συνύπαρξης», επισημαίνει ο Καλέντ Φαχέντ Κουάσμι, δημοτικός σύμβουλος Χεβρώνας και πρώην διευθυντής ανοικοδόμησης της πόλης.

image