Όταν ο Πρόεδρος του κινήματος των «Εστιών των Ιδεαλιστών» (Γκρίζοι Λύκοι) προσέφερε κατά τη διάρκεια επίσκεψης επ’ευκαιρία της Γιορτής των Θυσιών, στον πρόεδρο του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το χάρτη του Αιγαίου υπό τουρκική κυριαρχία, μία νέα κρίση εμφανίστηκε στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, αλλά αυτή η κίνηση προκάλεσε, επίσης, συζήτηση στην τουρκική κοινή γνώμη.
Οι Εστίες των Ιδεαλιστών είναι γνωστές ως το Τμήμα Νεολαίας του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, MHP (των 47 επί 581 εδρών). Αρκετά μέλη αυτής της οργάνωσης δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για τη δολοφονία αριστερών ακτιβιστών κατά τη διάρκεια της «Περιόδου Αναρχίας» μεταξύ 1975 και 1980. Μερικοί εξ αυτών είναι βουλευτές του MHP έως και σήμερα.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο έως τις προεδρικές εκλογές, το MHP, ο ακροδεξιός σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν, βρίσκεται σε πλήρη κρίση. Έχουν ήδη υπάρξει δύο προερχόμενα από το MHP κόμματα το (IYI και το Zafer). Το τελευταίο συνεχίζει να πέφτει σε δημοτικότητα στις δημοσκοπήσεις. Συγκεντρώνει μόλις το 6,7% των ψήφων ενώ το εκλογικό όριο μειώθηκε κατόπιν αιτήματος του ΜΗΡ από 10% σε 7% στις 31 Μαρτίου 2022.
Ένας άλλος απαισιόδοξο νούμερο για την κυβέρνηση: Ο Συνασπισμός της Δημοκρατίας που σχηματίστηκε από τα κόμματα του Ερντογάν και του Μπαχτσελί αποτελεί το 36,7% των ψήφων, ενώ το μπλοκ της αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός του Έθνους, έχει το 43,3% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου.
Οι κακές γλώσσες μας θυμίζουν ότι το μικρό όνομα του Μπαχτσελί, δηλαδή, το Ντεβλέτ, σημαίνει «Κράτος» στα Τουρκικά.
«Όταν είμαστε ανίκανοι στο εσωτερικό της χώρας να λύσουμε τα οικονομικά, διπλωματικά, πολιτικά, υγειονομικά, χρηματοπιστωτικά προβλήματα κλπ …, η κυβέρνηση επιδιώκει στόχους που πρέπει να πετύχει στο εξωτερικό», παρατηρεί ο καθηγητής Τσενγκίζ Ακτάρ, συγγραφέας του βιβλίου «Το Τουρκικό Άχθος». Πράγματι, το καθεστώς του Παλατιού της Άγκυρας πιστεύει ότι έχει δύο ατού στα χέρια του: Τη Συρία και την Ελλάδα. Αυτοί οι δύο στόχοι μπορούν να κρύψουν τις δυσκολίες ή ακόμη και τα αδιέξοδα και τις ήττες της εσωτερικής πολιτικής. Έτσι, η άνοδος των τιμών, η καταστολή εναντίον των αντιπάλων, τα χτυπήματα που δέχονται στη διεθνή σκηνή δεν θα είναι πλέον πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ, πιστεύει ο Ερντογάν.
Ο χάρτης που προσφέρθηκε στον Μπαχτσελί φέρει τον τίτλο «Ο Εθνικός Ναυτικός Όρκος μας», μία αναφορά στον Εθνικό Όρκο του 1923, ο οποίος καθόρισε τα σύνορα της νέας Δημοκρατίας.
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», μία άλλη φαντασίωση, ένα άλλο αλυτρωτικό όνειρο (Πολιτικό δόγμα που στοχεύει στην ανάκαμψη, από μία χώρα, όλων των πληθυσμών που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες) που προωθεί ο κεμαλικός στρατός. Αλλά σύμφωνα με τη «Γαλάζια Πατρίδα» σχεδόν το ήμισυ της Ανατολικής Μεσογείου ανήκει στην Τουρκία.
«Η κατάκτηση, η κατοχή ή ακόμη και η λεηλασία είναι κίνητρα, στοιχεία που υπάρχουν στην ιστορία, το πολιτικό DNA και τη φαντασία των Τούρκων ηγετών από την Κεντρική Ασία, δηλαδή εδώ και 1000 τουλάχιστον χρόνια», πιστεύει ο καθηγητής Τανέρ Ακσάμ, ιστορικός με ειδίκευση στη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915.
Η επίσημη ιδεολογία και πολιτική της Επιτροπής Ενώσεως και Προόδου, στην εξουσία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1923) ήταν το «Τουράν», δημιουργία ενός μεγάλου Τουρκικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων όλων των τουρκόφωνων χωρών της Κεντρικής Ασίας. Αυτή η φανταστική ιδέα υιοθετείται λίγο-πολύ από τη μειονότητα του πληθυσμού, αυτούς που έχουν λάβει ελάχιστη εκπαίδευση, συντηρητικούς ή ακόμη και ρατσιστές και ισλαμιστές που ζουν στις πιο υπανάπτυκτες περιοχές της χώρας.
«Ήμασταν οι κύριοι των τριών ηπείρων. Οι Σουλτάνοι μας κυβερνούσαν από τη Βιέννη στην Υεμένη!», είναι μία κλασική φράση που ακούγεται συχνά στις συνομιλίες στα καφέ.
Ο Μπαχτσελί είχε ήδη, πέρυσι, προσφέρει έναν άλλο χάρτη στον Πρόεδρο Ερντογάν, με τίτλο «Ο Τουρκικός Κόσμος».
Η Τουρκία έχει ήδη προσαρτήσει τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας, ιδίως την πόλη Αφρίν, με την άμεση και έμμεση υποστήριξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον το Μάρτιο του 2018 μετά από τρεις μήνες στρατιωτικών επιθέσεων.
Οι σημερινοί ηγέτες, υποστηριζόμενοι από την κεμαλική και δεξιά αξιωματική αντιπολίτευση, πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου και ότι αυτά τα νησιά αποτελούν μέρος των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα του τουρκικού πληθυσμού χαίρεται, όταν διαθέτει τα μέσα, να περάσει τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου: «Είναι και φθηνότερα και με περισσότερες ανέσεις συγκριτικά με τα τουριστικά αξιοθέατα της Τουρκίας και η κουζίνα είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας», λένε.
Η σιωπή του Ερντογάν και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς αυτόν τον αλυτρωτικό χάρτη επιβεβαιώνει τη θέση ότι «Η Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί μέρος της επίσημης ιδεολογίας.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, επέμειναν στις ελληνικές αντιδράσεις. Μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι:
► Ο χάρτης του Μπαχτσελί στο πρωτοσέλιδο του ελληνικού τύπου
► Η Ελλάδα υπό το σοκ του χάρτη
► Οι Έλληνες έχουν τρελαθεί!
► Η θρασυτάτη απάντηση Μητσοτάκη
Εάν διαβάσει κανείς τα σχόλια του τουρκικού τύπου, θα νομίζει ότι ήταν η Αθήνα που προκάλεσε το περιστατικό.
Το «Panem et circenses» είναι η λατινική φράση που ως «άρτος και θεάματα». Γράφτηκε από τον ποιητή και συγγραφέα Juvenal που έζησε κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σήμερα, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει πια ψωμί, ούτε θεάματα, για να παρηγορεί τους ανθρώπους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αλλά πρέπει να εφεύρει παρόλα αυτά ψευδείς υποσχέσεις ή επαγγέλματα:
► Βρήκαμε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα
► Υπάρχουν πολλά αποθέματα πετρελαίου στη Νοτιοανατολική Ανατολία
► Θα πάμε στο φεγγάρι
► Θα παράγουμε το εθνικό μας αυτοκίνητο
Η Συρία και η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών των ζητημάτων.
«Καταρχάς, μία κήρυξη πολέμου και, στη συνέχεια, μια κατάσταση πολιορκίας μπορεί να ακυρώσει ή να καθυστερήσει τη διεξαγωγή των εκλογών», λένε παρασκηνιακά στην Άγκυρα.
«Είναι εύκολο να το λες, αλλά πολύ δύσκολο να το κάνεις», δηλώνει η πλειοψηφία των ανεξάρτητων παρατηρητών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >