Η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ κατευθύνεται προς τη Λουιζιάνα αφού πέρασε από το νοτιοανατολικό Τέξας, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 37 νεκρούς και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, ενώ προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές που θα χρειαστεί χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν.

Ads

Χθες το βράδυ το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική ύφεση, ωστόσο προειδοποίησε ότι «οι καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες θα συνεχιστούν μέσα και γύρω από το Χιούστον, το Μπομόν/ Πορτ Άρθουρ προς τα ανατολικά ως τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα ολόκληρη την εβδομάδα»

Ο θάνατος δέκα ανθρώπων σε διάφορες κομητείες του νοτιοανατολικού Τέξας έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ 23 ακόμη θάνατοι «πιθανόν συνδέονται με τον Χάρβεϊ», ανακοίνωσε η ιατροδικαστική υπηρεσία του Χάρις, της κομητείας στην οποία ανήκει το Χιούστον.

Οι ΗΠΑ συγκλονίστηκαν μετά τον εντοπισμό έξι μελών της ίδιας οικογένειας, που αγνοούνταν από την Κυριακή, νεκρά στο φορτηγάκι τους. Μεταξύ των νεκρών ήταν τέσσερα παιδιά ηλικίας έξι με 16 ετών συνοδευόμενα από τους προπαππούδες τους.

Ads

image

Καθώς τα νερά υποχωρούν στο Χιούστον, αφού 41 τρισεκατομμύρια λίτρα έχουν πέσει σε διάστημα πέντε ημερών στην Πολιτεία Τέξας, οι αρχές φοβούνται ότι θα βρουν και άλλα πτώματα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μεταβεί σήμερα στο Τέξας για να συναντηθεί με τους εκτοπισμένους, κάτι που δεν έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του.

image

Εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, η Πολιτεία ανησυχεί και για τις σοβαρές υλικές ζημιές που έχει προκαλέσει ο Χάρβεϊ, οι οποίες εκτιμώνται σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα το Τέξας, που βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου, φοβάται ότι η οικονομία του θα έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα, καθώς τα 15 διυλιστήρια της περιοχής, που αντιστοιχούν στο 20,9% της συνολικής δυνατότητας διύλισης των ΗΠΑ, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ή ετοιμάζονταν να σταματήσουν χθες το βράδυ.

Παρόλη την κατάσταση η πόλη του Χιούστον προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, μετά και την ανακοίνωση ότι το μετρό και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα ξεκινήσουν και πάλι σήμερα σε πολλές συνοικίες.

Κάποιοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να φεύγουν από τα καταφύγια και να επιστρέφουν σπίτια τους, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε στα 59.000. Επίσης έχουν ανοίξει στην κυκλοφορία αρκετοί δρόμοι, όπως και τα δύο βασικά αεροδρόμια της πόλης.

«Ελπίζω, παρά την ισχύ της καταιγίδας αυτής, η πόλη του Χιούστον να μπορέσει γρήγορα να ξαναγίνει όπως ήταν και να προχωρήσει», ευχήθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ.

Παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός του Μεξικό έστειλε μια αποστολή εθελοντών στο Χιούστον χθες, λίγες ώρες αφού ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία δέχθηκε την πρόταση βοήθειας της μεξικανικής κυβέρνησης.

image

Το Τέξας μπορεί να χρειαστεί κρατική οικονομική ενίσχυση μεγαλύτερη από 125 δισεκατομμύρια δολάρια (105 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ανακάμπτει από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, είπε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ.

Σε συνέντευξη τύπου, ο κυβερνήτης είπε ότι το πεδίο δράσης του Χάρβεϊ ξεπέρασε αυτό του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος κατέστρεψε την Νέα Ορλεάνη το 2005. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε διανέμει 125 δις δολάρια για ανακούφιση στην πόλη, και σύμφωνα με τον Άμποτ η οικονομική ενίσχυση για τον Χάρβεϊ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, δεδομένου του μεγέθους του τυφώνα και της καταστροφής που άφησε πίσω του.

Το Λιμενικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι είχαν ανοίξει πάλι τα λιμάνια του Χιούστον, του Τέξας Σίτι, του Γκάλβεστον και του Φρίπορτ, με κάποιους περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων αφού είχαν κλείσει σε αναμονή ή κατά τη διάρκεια του τυφώνα Χάρβεϊ.

Η κίνηση πλοίων στα λιμάνια αυτά επιτρέπεται στις ώρες μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου, είπε το Λιμενικό Σώμα.

Στο μεταξύ, στις δύσκολές αυτές ώρες οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Όπως έγινε με τους ιδιοκτήτες φούρνου, οι οποίοι έμειναν αποκλεισμένοι για δύο μέρες και έτσι έψησαν εκατοντάδες ψωμιά ώστε να τα προμηθεύσουν στους συμπολίτες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters