Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία ξανακλείνει μερικά αεροδρόμια στην Ευρώπη. Αρκετές πτήσεις έχουν ακυρωθεί για την Κυριακή στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω του ηφαιστειακού καπνού. Εκλεισε ο εναέριος χώρος σε τμήμα της βόρειας Ιταλίας ενώ περίπου 20 πτήσεις, κυρίως της βρετανικής εταιρείας EasyJet, ακυρώθηκαν από και προς το γαλλικό αεροδρόμιο της Νίκαιας. . Προβλήματα αναμένονται εντός της ημέρας και στα ιρλανδικά αεροδρόμια.

Ads

Συγκεκριμένα στην Ισπανία έχουν ακυρωθεί από χθες 900 πτήσεις. Ωστόσο, αρκετά αεροδρόμια στην βόρεια Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου της Βαρκελώνης, επαναλειτούργησαν σήμερα. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι τέσσερα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά στην βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας.

Η ισπανική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι το νέφος κατευθύνεται προς την νότια Γαλλία και την βόρεια Ιταλία, παρότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ο εναέριος χώρος της Ισπανίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα την άλλη εβδομάδα, ανάλογα με την πορεία του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας.

Η Ιρλανδία αναμένει να επιβάλει περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια που βρίσκονται στα δυτικά εντός της ημέρας.

Ads

Στην Πορτογαλία, οι πτήσεις που ακυρώθηκαν έφτασαν τις 137 και οι πτήσεις ανεστάλησαν σήμερα μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας από και προς το αεροδρόμιο του Πόρτο. Από χθες το βράδυ η εταιρεία των Αζορών SATA ανακοίνωση την ακύρωση τουλάχιστον μέχρι τις 15:00, ώρα Ελλάδας σήμερα, όλων των πτήσεων από και προς το πορτογαλικό αρχιπέλαγος 1.500 χιλιόμετρα δυτικά της Λισαβόνας.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο ενός τμήματος του εναέριου χώρου στη βόρεια Ιταλία και από ώρα 09:00 μέχρι 15:00, ώρα Ελλάδας, την Κυριακή αλλά το υπουργείο Μεταφορών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα. Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac αναφέρει ότι το κλείσιμο αφοράει ένα τμήμα της χώρας στο οποίο βρίσκονται τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου. Αντίθετα δεν αφορά τα αεροδρόμια της Βενετίας, της Τεργέστης και του Ρίμινι.

Η Enac διευκρινίζει ότι έλαβε την απόφαση με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Eurocontrol που έκανε λόγο για παρουσία ηφαιστειακής τέφρας «ασύμβατης με τις παραμέτρους ασφαλείας που έχουν καθορίσει οι κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών».

Επίσης, έχουν ακυρωθεί τέσσερεις πτήσεις από το αεροδρόμιο της Ρώμης, Φιουμιτσίνο, προς Ισπανία λόγω του ηφιαστειακού καπνού.

Στη Γαλλία, περίπου 70 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα από τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ο εναέριος χώρος της δεν έχει πληγεί από το νέφος. Οι πτήσεις είχαν προορισμό τη βόρεια Ιταλία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής πολιτικής υπηρεσίας.

Τρεις ημέρες πριν την έναρξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών η EasyJet ακύρωσε «εννέα σε σύνολο 15 αφίξεων και 10 σε σύνολο 14 αναχωρήσεων» από και προς το γαλλικό αεροδρόμιο της Νίκαιας. Πρόκειται για πτήσεις με προορισμό η αναχώρηση το Παρίσι,το Λονδίνο,το Λίβερπουλ,το Μπρίστολ,το Δουβλίνο,την Κοπεγχάγη και την Γενεύη. Ακυρώθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, και μία πτήση προς την Μαδρίτη της ισπανικής Ιberia.