Την παραίτηση του Μουσταφά Ακιντζί, για τη δήλωσή του με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, ζητούν η πλειονότητα των κομμάτων του «κοινοβουλίου» στα Κατεχόμενα.
Στην ανάρτησή του, ο Ακιντζί ανέφερε ότι στην τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία «χύνεται αίμα» και πως «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις “ναι ” ή ” όχι . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».
Μάλιστα, κάνοντας παραλληλισμούς με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισήμανε: «Το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Ειρηνική Άνοιξη” δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».
Ωστόσο η δήλωση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, τόσο στην Τουρκία όπου ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε «απολύτως αμετροεπή» όσο και στα Κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.
Στη συνεδρίαση του τουρκοκυπριακού «κοινοβουλίου», σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης την παραίτηση Ακιντζί ζητούν και το εθνικιστικό Κόμμα Αναγέννησης, με τον ηγέτη του Ερχάν Αρικλί να υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρέπει να ζητήσει ξανά την ψήφο του λαού.
Σημειώνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, που η θητεία του λήγει την άνοιξη του 2020, έχει εκλεγεί με τη λαϊκή ψήφο τον Απρίλιο του 2015 και δεν έχει διοριστεί. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2018, το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη Βουλή και η κυβέρνηση αποτελείται σήμερα από έναν συνασπισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του κεντρώου Λαϊκού Κόμματος.
«Από πότε η υπεράσπιση της ειρήνης είναι έγκλημα;»
Απάντηση στους επικριτές του που φτάνουν να συζητούν ακόμη και την διαγραφή από κόμμα του, λόγω των δηλώσεων του για την τουρκική εισβολή στη Συρία, έδωσε μέσω του λογαριασμού στο Facebook o Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
«Αντί να κατανοήσουμε σωστά αυτές τις ιδέες, έχουν γίνει άδικες και δυσανάλογες κριτικές και, επιπλέον, επιθέσεις με αηδιαστικές βωμολοχίες και έχουν εκτοξευθεί απειλές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωση. Αυτό το χαμηλό επίπεδο συνεχίζεται», είπε.
Αναμφίβολα, συμπλήρωσε, κοινή μας επιθυμία είναι να απαλλαγεί η Τουρκία από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, κάτι που όπως είπε τόνισε σε διάφορες περιπτώσεις. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να τερματιστούν οι πόλεμοι που μαίνονται για 10 χρόνια στη Συρία.
Είναι αναπόφευκτο, όπως είπε, για όλους τους λαούς εδώ και στην περιοχή να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαλόγου με το οποίο να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία η Συρία να μπορεί να διατηρήσει τα σύνορά της, την εδαφική ακεραιότητά της και η Τουρκία να αισθανθεί ασφαλής στα σύνορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, είναι αναγκαία η ανανέωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
«Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ουσιαστικής σημασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, βελτιώνοντας τις σχέσεις της με άλλες χώρες στην περιοχή και την ΕΕ, πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ισχυρότερη. Από αυτή την άποψη, η έκκλησή μου για διπλωματία και διάλογο που θεωρήθηκε ως έκκληση για διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις και άσκηση πολιτικής δεν είναι τίποτα περισσότερο από στρέβλωση», ανέφερε.
Εξέφρασε επίσης λύπη για τις άδικες και επώδυνες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του διερωτήθηκε από πότε είναι έγκλημα η υπεράσπιση της ειρήνης.
Δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης με την Τουρκία και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να αναπτύξει σχέσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατόν να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά σε κάθε θέμα».
«Ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις είναι προϋπόθεση μιας υγιούς σχέσης» είπε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >