Δύο σεισμικές δονήσεις, 5,7 και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Χαβάη, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS, κοντά στο ηφαίστειο Κιλαουέα, από το οποίο εκλύεται λάβα σε κατοικημένες περιοχές, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Ads

Το USGS διευκρίνισε ότι ο πρώτος από τους σεισμούς σημειώθηκε σε πολύ μικρό βάθος, μόλις 7 χιλιομέτρων, και το επίκεντρό του βρισκόταν 17,7 χιλιόμετρα ΝΑ από το δάσος Φερν.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώθηκε μετά από μια σειρά σεισμικών δονήσεων στο νησί τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο.

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, αφού υπήρξαν αναφορές για «έκλυση λάβας και αερίων από ρήγμα στο οδόστρωμα της οδού Μοχάλα», στην περιοχή αυτή, ανέφερε η Πολιτική Προστασία της Χαβάης μέσω Facebook.

Ads

Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού, την οποία αφορά η εντολή απομάκρυνσης, υπολογίζεται πως ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού των ΗΠΑ.