Ο Έλον Μασκ με ανάρτηση του την Παρασκευή (20/10) ανέφερε ότι η πλατφόρμα X (παλαιό Twitter), θα περιλαμβάνει σε λίγο καιρό δύο επίπεδα συνδρομών premium.

Ads

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μασκ μίλησε για δύο επίπεδα όπου «Το ένα έχει χαμηλότερο κόστος και προσφέρει όλες τις δυνατότητες, αλλά δεν μειώνονται οι διαφημίσεις, και το άλλο είναι πιο ακριβό, αλλά δεν έχει καθόλου διαφημίσεις.

Ο Μασκ, ο οποίος ανέλαβε την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022, προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα χρεώνοντας τους χρήστες, καθώς διαφημιστές αποσύρθηκαν μετά τις μαζικές απολύσεις αλλά και την απόφαση του να διαλύσει τις ομάδες εποπτείας περιεχομένου.

O ίδιος ο ιδιοκτήτης όσον αφορά το πλήγμα στα έσοδα της εταιρίας κατηγορεί τους ακτιβιστές και ότι εκείνοι ασκούν πίεση στους διαφημιστές.

Ads

Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα προγράμματα συνδρομής, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού από την πλατφόρμα Χ, μέσα στην εβδομάδα έδειξε ότι όσοι χρήστες δεν θέλουν να πληρώσουν για την υπηρεσία θα έχουν πολλούς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, το X άρχισε να χρεώνει νέους χρήστες στη Νέα Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες 1 δολάριο ετησίως στους νέους χρήστες για πρόσβαση σε βασικά χαρακτηριστικά, ως μέρος μιας νέας δοκιμής, δηλαδή να κάνουν tweet, retweet και like σε άλλα tweets.

Οι νέοι χρήστες που επέλεξαν να μην εγγραφούν θα μπορούν να κάνουν μόνο ενέργειες όπως: ανάγνωση αναρτήσεων, παρακολούθηση βίντεο και παρακολούθηση λογαριασμών.

Σύμφωνα με την εταιρία, η μέθοδος συνδρομής “Not A Bot” της πλατφόρμας στοχεύει στη μείωση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, της χειραγώγησης της πλατφόρμας και της δραστηριότητας των bots.

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης πειραματιστεί με ένα συνδυασμό προγραμμάτων που υποστηρίζονται από διαφημίσεις και συνδρομών. Ενώ το YouTube διαθέτει πληρωμένα και δωρεάν προγράμματα που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, τα προγράμματα του Netflix που υποστηρίζονται από διαφημίσεις είναι επίσης χρεώσιμα, αν και σε μικρότερη τιμή.

Το YouTube, το οποίο όπως και το X είναι γεμάτο από περιεχόμενο χρηστών, μοιράζεται ένα μέρος των εσόδων από τις συνδρομές του με τους δημιουργούς. Η X, η οποία μοιράζεται επίσης μέρος των εσόδων της από διαφημίσεις με δημιουργούς περιεχομένου, δεν αποκάλυψε εάν οι δημιουργοί περιεχομένου θα πληρώνονται σε μοντέλα συνδρομής χωρίς διαφημίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για το X για να διαπιστώσει εάν συμμορφώνεται με τους νέους τεχνολογικούς κανόνες για παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο μετά τη διάδοση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα της μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τον Μασκ να σκέφτεται μέχρι και να αποσύρει την πλατφόρμα Χ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.