Το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Χ, (πρώην Twitter) έριξε και επανέφερε λίγες ώρες μετά τον λογαριασμό της Γιούλια Ναβάλναγια, της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που άφησε την τελευταία του πνοή σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου την Παρασκευή.

Ads

Ακόμα δεν έχει δοθεί εξήγηση για την προσωρινή αναστολή του λογαριασμού της χήρας Ναβάλναγια που η κορυφαία του ανάρτηση  είναι το βίντεο με τη μητέρα του Ναβάλνι να απαιτεί την επιστροφή της σορού του γιου της.

Η 47χρονη Ναβάλναγια σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα τη Δευτέρα ορκίστηκε να συνεχίσει το πολιτικό έργο του εκλιπόντος συζύγου της και κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν κοντά της.

Επίσης, κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι δολοφόνησαν τον σύζυγό της, έκρυψαν το πτώμα του και περίμεναν να εξαφανιστούν από αυτό τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα novichok.

Ads

Σε απάντηση το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν παρακολούθησε το βίντεο με τη δήλωση της Γιούλια Ναβάλναγια, αλλά ο ισχυρισμός της ότι ο εκλιπών σύζυγός της Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα novichok είναι αβάσιμος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με τον ισχυρισμό της Ναβάλναγια ότι ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της, απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει, δεδομένου ότι η Ναβάλναγια έμεινε πρόσφατα χήρα.

Ο Ναβάλνι, 47 ετών, πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου στις 14.17 τοπική ώρα, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, επικαλούμενη μήνυμα της μητέρας του και αμφισβητώντας την επίσημη εξήγηση της Ρωσίας ότι ο Ναβάλνι πέθανε μετά από πτώση στο σωφρονιστικό κατάστημα της Αρκτικής όπου κρατούνταν.

Λιουντμίλα Ναβάλνι: Παραδώστε  το σώμα του γιου μου

Την ίδια ώρα, η μητέρα του Ναβάλνι καλεί για άλλη μια φορά τον Ρώσο ολιγάρχη να παραδώσει το σώμα του γιου της. Το Σαββατοκύριακο, η Ναβάλναγια ταξίδεψε με τον  δικηγόρο του γιου της στη διαβόητη σωφρονιστική αποικία IK-3 “Πολικός Λύκος” όπου κρατούνταν από πέρυσι ο Ναβάλνι, για να εντοπίσουν τη σορό του. Ωστόσο οι πληροφορίες που έλαβαν από διάφορα ιδρύματα ήταν αντιφατικές και έφυγαν χωρίς να ανακτήσουν ή να δουν το σώμα του Ναβάλνι.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Ναβάλναγια κάλεσε για άλλη μια φορά τον Ρώσο ολιγάρχη  να την αφήσει να δει τον γιο της σύμφωνα με το Reuters.

Αμερικανο-Ρωσίδα συνελήφθη στη Ρωσία για προδοσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι συνέλαβαν μια Αμερικανο-Ρωσίδα που θεωρείται ύποπτη για προδοσία επειδή συγκέντρωνε χρήματα για τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει το AFP.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Αικατερίνμπουργκ των κεντρικών Ουραλίων  «κατέστειλε τις παράνομες δραστηριότητες» μιας 33χρονης γυναίκας, κατοίκου του Λος Άντζελες με διπλή υπηκοότητα και την έθεσε υπό κράτηση. Η ανώνυμη γυναίκα όπως αναφέρει η FSB ότι «ενεργούσε κατά της ασφάλειας της χώρας» και  υποστήριζε τον ουκρανικό στρατό ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας η γυναίκα «συγκέντρωνε κεφάλαια … τα οποία χρησιμοποιούνταν για την αγορά ιατρικών ειδών, εξοπλισμού, μέσων καταστροφής και πυρομαχικών για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Στη Ρωσία η προδοσία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη σύμφωνα με τη νομοθεσία που αυστηροποιήθηκε από τότε που ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Έβαν Γκέρσκοβιτς: η κράτησή του θα συνεχιστεί

Αρκετοί αμερικανοί υπήκοοι βρίσκονται φυλακισμένοι στη Ρωσία. Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας πέρυσι.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας  συνέλεγε κρατικά μυστικά σχετικά με το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας. Ο Γκέρσκοβιτς και η Wall Street Journal αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Χτες ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Έβαν Γκέρσκοβιτς σχετικά με την παράταση της προφυλάκισής του μέχρι τις 30 Μαρτίου με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος αρνείται.

«Ο Γκέρσκοβιτς θα παραμείνει υπό κράτηση έως τις 30 Μαρτίου 202», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δικαστική υπηρεσία της Μόσχας. Η έφεση ήταν μια τεχνική διαδικασία κατά προηγούμενης απόφασης για την παράταση της προφυλάκισης του Γκέρσκοβιτς και δεν αφορούσε την ουσία της υπόθεσης.

Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει έντονα το Κρεμλίνο για τη σύλληψη και την κράτηση του δημοσιογράφου.

«Οι κατηγορίες εναντίον του Έβαν είναι αβάσιμες. Η ρωσική κυβέρνηση φυλάκισε τον Έβαν απλώς και μόνο επειδή έκανε ρεπορτάζ», δήλωσε την Τρίτη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, η οποία παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία.

Ο Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) τον περασμένο Μάρτιο στην πόλη Αικατερίνμπουργκ των Ουραλίων με την κατηγορία της κατασκοπείας που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.

Σε συνέντευξή του στον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία» για την απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τον αντάλλασσε με έναν Ρώσο δολοφόνο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία.